De vegades penso que a Sants quan es reuneixen tres persones, si sumem els projectes on participen, podríem contar-hi quatre entitats. I segurament aquest és el principal potencial del nostre barri i el que el fa fort, el fil amb que es van teixint empaties i solidaritats invisibles, la rica vida social del seu veïnat. Hi ha entitats de tot tipus i que treballen en quasi tots els àmbits. Però malauradament durant molt de temps hi ha hagut un gran buit, la història local.
Si bé és cert que hi ha hagut molta gent que porta anys treballant aquest camp, investigant i divulgant meticulosament, com el company Josep M. Vilarrubia-Estrany, o com jo mateix provo de fer des d’aquest racó històric, també és cert que durant molt de temps al barri hem estat mancats d’una entitat que, col·lectivament, assumeixi aquest repte.
Per sort ara fa uns anys van engegar un parell d’iniciatives molt positives per recuperar la memòria col·lectiva del nostre barri. La primera, la Col·lecció Riera de Magòria, una projecte d’un grup de veïns de Sants que amb el suport del Secretariat d’Entitats, estan publicant llibres sobre la història dels nostres barris. La segona la creació d’un Grup de Recerca Històrica de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, una entitat creada per cobrir el buit que comentava.
Ara totes dues iniciatives han coincidit en un projecte col·lectiu que acaba de veure la llum. Després de les dues primeres publicacions de Riera Magòria: Del Somni al Silenci, sobre la Guerra Civil al barri, i Inventari de Can Batlló, un llibre que ens ofereix una visió calidoscòpica sobre la gran fàbrica de la Bordeta, arriba Les escoles fins al 1939 a Sants, Hostafrancs i la Bordeta: llums i foscors. Una llibre que vol ser un itinerari social i pedagògic de les escoles de Sants des de mitjans del segles XIX i que és un fruit del Grup de Recerca Històrica.
Una obra col·lectiva realitzada per Artur Bial, Pepita Plana, Joan Sanromà, Antoni Vallverdú, Rosa Vilalta i Maria Vinyeta, que ha estat prologada per Salvador Domènech i que segurament per aquelles coses de les causalitats va ser presentada un 14 d’abril. Un llibre que, com el nom indica, i tal i com els autors van explicar durant la presentació, recull les llums però també les foscors de les escoles a Sants, una història de matisos feta d’esforços personals. Una història que parla dels grans projectes educatius però també dels mestres i infants que intentaren suplir les mancances amb classes particulars a pisos privats.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada