L'autor

Sóc llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. He treballat realitzant itineraris guiats per al MUHBA, així com per escoles i per diverses empreses de gestió cultural i des de l'any 2017 treballo com a coordinador de l'equipament comunitari La Lleialtat Santsenca.



Des de l'any 2006 i fins al 2016 vaig realitzar una secció d'història local a la Burxa, periòdic de comunicació popular del barri de Sants. L'any 2010, conjuntament amb Pepita Galvez, vaig començar el programa de ràdio Enregistrem la Memòria, un arxiu de la memòria oral del veïnat del districte que, al llarg de 4 temporades, es va emetre en forma de monogràfics per Sants 3 Ràdio.

Sóc autor del bloc Memòria de Sants, un bloc que l'any 2012 va ser reconegut com el millor bloc sobre història i patrimoni als Premis Blocs Catalunya. També vaig impulsar el bloc Memòria del Poblenou que va funcionar durant un parell d'anys, i conjuntament amb els historiadors Lorién Casasús Pascual, Jordi Bonvehí i Castanyer, i Dani Cortijo (un grup que treballava sota el nom de #historiadors2.0.) vàrem impulsar el portal de vídeos històrics en català Histotube.

L'any 2012 vaig engegar el projecte #GuerraCivli20, una narració de la Guerra Civil Espanyola en temps real gràcies a Twitter i un total de 5.143 piulades que no només permetien seguir el conflicte sinó que també donaven enllaç a les diverses publicacions del dia i a talls de ràdio i filmacions. Un projecte que va arribar fins a 2.352 seguidors.

Sóc autor del llibre Del Somni al Silenci, sobre la República i la Guerra Civil a Sants i coautor del llibre Inventari de Can Batlló, tots dos editats dins la col·lecció Riera de Magòria, impulsada pel Secretariat de Sants, Hostafrancs i La Bordeta. L'any 2017 vaig col·laborar en el primer volum del llibre col·lectiu Episodis del Moviment Obrer als Països Catalans i l'any 2019 en el segon. Llibres editats per Edicions del 1979.

També he participat en la creació del museu virtual Relligant Nou Barris, un projecte de l'Associació Cultural Projectart, de l'Arxiu Històric de Les Roquetes-Nou Barris i el Grup d’Història de Nou Barris-Can Basté. Plaques situades als carrers permeten explicar la ciutat i, mitjançant codis QR vincular espais reals amb continguts virtuals que ofereixen petites peces documentals sobre els espais.

Juntament amb Marta Sánchez Natera varem impulsar Patrimonis Invisibles, un col·lectiu pluridisciplinari que fa servir intervencions al carrer per destacar elements de patrimoni en risc. I també amb la Marta i d'altres companys com Joan Gual, Miguel Mateo, Eloi Curto i Sergi Sanz vàrem crear l'associació Memòria en moviment, una entitat que fem activitats per la recuperació de la memòria històrica de Sants i també moviments socials a la ciutat de Barcelona
 
També he col·laborat en el projecte TaxiKey maps, de Carme Illa i Jon Mármol. Una manera de descobrir el patrimoni i la història de Barcelona gràcies a un detectiu que resol casos per la ciutat. Un projecte on vaig tenir la sort de fer d’assessor històric i creador de guions per a ràdio-teatre. També he col·laborat en el projecte de l'Àlbum familiar del barri, un projecte impulsat per Susanna Muriel a La Lleialtat Santsenca.

A banda dels temes històrics també treballo en l'organització del Cros Popular de Sants i en la direcció de la companyia de teatre Liada Nacional.

3 comentaris:

Ermenguer ha dit...

Al blog http://memoriadesants.blogspot.com/2009/10/passeig-per-lantiga-carretera-de-sants.html hi ha dos comentaris signats Inma i Pepi que fan referència a can Catà o casa Nubiola.

Si fos possible m’agradaria molt contactar-hi perquè he aplegat informació, tanmateix insuficient, sobre aquella casa i sembla que les dues comentaristes poden aportar més dades.

Si us interessés i em doneu una adreça us enviaria un llibre que he publicat en edició privada amb el títol Els Nubiola de Sants. Memòria de dues nissagues.

Josep Nubiola Armangué
37242221T

Agus Giralt ha dit...

Bona tarda Josep

Em sap molt greu que es va quedar el missatge sense respondre i ho acabo de veure ara. Per qualsevol cosa pots contactar a memoriadesants@gmail.com

Gracia Dorel-Ferré ha dit...

Bon dia,
Soc historiadora (Colonia Sedo, 1992 i 2022) i busco informació sobre una fabrica d'indianes que va exister a Sants als anys 1850-1860. No trobo cap pista concreta pero tinc un dossier d'arxius que m'ho descriu ampliament. Era gestionada per un tal Moliné. Devia ser un taller a costat de la església de Santa Maria.
Si tinguessis més informacio....
Gracies anticipades,
Gràcia Dorel-Ferré

gracia.dorel@gmail.com
00 33 614201964