L’any 1901 naixia a Sants una nova cooperativa, la Model del Segle XX, quan cinc socis van aplegar-se per poder-se per abastir d’aliments bàsics. Després d’uns inicis complicats en què la cooperativa va passar primer per una barraca del carrer de Sant Joan, l'actual Miquel Àngel, i posteriorment pel carrer de Rajolers, l’any 1916 els socis van prendre la decisió d’edificar una seu nova al carrer Yolanda, l’actual Violant d’Hongria, cantonada amb Alcolea. L’encarrec va ser fet al mestre d’obres Juliol Marial.
|
Model del Segle XX, fotografia de Carme Illa |
El 27 de maig de 1917 la nova seu de la Model del Segle XX va ser inaugurada amb una festa que va incloure la inauguració de la bandera, un banquet i una funció teatral. L’edifici de la cooperativa disposava de botiga, bodega, carnisseria i un cafè amb un petit escenari on hi havia espai per a 150 persones. Amb la nova seu la cooperativa es va convertir en una entitat puntera a Catalunya. Els serveis socials que oferien la cooperativa incloïen també serveis de salut i fins i tot es va treballar per impulsar una clínica. Des de la cooperativa també s’impulsa una campanya per l’educació pública al barri i durant el lock out del 1919 una campanya per sustentar als obrers que aquell tancament de fàbriques havia deixat a l’atur. Sota l’aixopluc de la Model del Segle XX també va sorgir un grup de cultura que, entre moltes d’altres activitats, va impulsar un dia de la Cooperació Internacional.
|
Detall de les rajoles dels balcons, fotografia de Carme Illa |
El bon funcionament de la cooperativa va fer-la anar creixent establint convenis amb d’altres cooperatives de la ciutat, com la Balança Econòmica d’Hostafrancs, l’any 1923, el Forn Col·lectiu de Sants l’any 1926 o l’absorció de la Cooperativa de la Torrassa l’any 1927. Aquell mateix any la cooperativa ja era la quarta societat de consum més important de Catalunya amb 550 socis.
|
Detall dels balcons, fotografia de Carme Illa |
Durant la Guerra Civil la cooperativa es va incloure a la Unió de Cooperadors de Barcelona, convertint-se en la sucursal número 17. Però la victòria del feixisme va ser la fi de tot un somni per construir una societat més justa. Quan va acabar la guerra una “comissió liquidadora” va posar fi a la Unió de Cooperadors. La Model del Segle XX va incorporar-se a La Flor de Maig l’any 1943 fins que aquesta va fer fallida l’any 1947 i posteriorment a La Popular Santsenca.
Com també va passar en el cas de la Lleialtat Santsenca un edifici que volia ser el bressol d’una societat nova, durant el franquisme va acabar convertit en discoteca i sala de festes, motiu pel qual molts veïns encara coneixen l’edifici amb el nom de la sala Agapito. Una sala que l’any 2012 va ser tancada i expropiada per l’Ajuntament i des de llavors la Model del Segle XX resta abandonada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada