Corrien els primers anys del segle XX quan la fàbrica tèxtil que l’industrial vigatà Casimir Casaramona i Puigcercós tenia al Raval es va cremar. Llavors el propietari aquest va decidir edificar-ne una nova que estigués preparada per evitar un accident semblant i la nova fàbrica, on es fabricarien mantes i tovalloles es trobaria a la falda de Montjuïc i l’encarregat d’aquest projecte modèlic no va ser un altre que Josep Puig i Cadafalch.
Puig i Cadafalch va pensar en una fàbrica que era formada per un conjunt de naus d’una sola planta comunicades per un seguit de carrers interiors. D’aquesta manera es facilitava el trasllat de mercaderies i a la vegada s’allunyaven els perills del foc que tants problemes havia creat a Casaramona, ja que aquests carrers podien fer de tallafocs. Per si això no era suficient dues torres, que en realitat eren dipòsits d’aigua, eren preparades en cas d’incendi.
La fàbrica va ser construïda entre 1909 i 1912 seguint el sistema tradicional català, amb maó vist. Els remats de les façanes, així com els elements de ferro forjat, la pedra i la ceràmica embellien l’edifici. A més Puig i Cadafalch va tenir molt cura en incorporar les novetats del moment, com el fet que la fàbrica funcionés amb energia elèctrica, un fet que encara no s’havia generalitzat. Els grans finestrals i els sostres alts aconseguien que els llocs de treball fossin molt il·luminats amb llum natural i espais ventilats.
El futur de la fàbrica es deuria pronosticar prosper ja que l’any en que es va inaugurar, 1913, l’edifici va guanyar el Concurs anual d’edificis artístics. Però aquell mateix any moria el seu propietari, Casimir Casaramona i Puigcercós, i pocs anys més tard, la vaga general que va arrencar arrel del conflicte de La Canadenca del 1919, va enfonsar el negoci, que va tancar el 1920.
Fàbrica Casaramona, fotografiada poc després de la seva inauguració. |
A partir d’aquest moment la Casaramona va tenir uns usos molt variats. Durant l’exposició del 1929 va servir com a magatzems i del 1940 fins al 1992 va ser les Cavallerisses de la Policia Nacional. Tot i que l’any 1976 l’edifici va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional l’edifici es va anar degradant fins que l’any 2002, després d’una profunda reforma i adaptació s’hi va instal·lar CaixaForum.
Fàbrica Casaramona. Fons: Viquipèdia |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada