divendres, 15 de maig del 2015

Un àngel per protegir Barcelona

Explica la llegenda que durant el segle XV Sant Vicent Ferrer va arribar a Barcelona acompanyat d’una multitud. Quan era al principal portal de la ciutat se li va aparèixer un àngel que li va explicar que guardava la ciutat per ordre de l’Altíssim. Imagino que l’Àngel Custodi no va triar accidentalment al sant valencià per la seva aparició, ja que de fet són moltes les viles valencianes que tenen aquesta advocació.

En qualsevol cas l’impacte de l’aparició d’aquest Àngel Custodi, o com a mínim de la llegenda, devia ser tan gran que el portal, antigament conegut com dels Orbs, és a dir dels cecs, es va convertir en el portal de l’Àngel. L’any 1466 per recordar aquest fet miraculós es va situar una capelleta amb una imatge de l’Àngel Custodi. La capelleta es va convertir en un lloc de visita, mentre que fora muralles es celebraven fires d’estris de fang, de fruita del temps i de magranes. La tradició dotava a la magrana de propietats quasi tan miraculoses com l’aparició de l’àngel. Es creia que allunyava les epidèmies i que quan era consumida per les embarassades, a inicis d’octubre, dotava als nens de gran saviesa. Però l’any 1854 amb l’enderroc de les muralles la capella va desaparèixer i només es va conservar la imatge de l’àngel

La imatge va ser portada a l’església de Santa Anna, però l’estància va ser temporal, ja que aviat va tornar a viatjar. L’any 1839 Barcelona havia segregat una porció de Santa Maria de Sants per agregar-la a la ciutat, un tram que anava de la Creu Coberta fins a la riera de Magòria. D’aquesta manera Barcelona creixia i amb aquest creixement el nou barri, que en futur rebria el nom d’Hostafrancs, esdevenia nova porta de Barcelona. Com a nova porta de Barcelona la imatge de l’Àngel va ser traslladada en processó el 8 de març de 1857 de l’església de Santa Anna a una petita capella que des del 1855 existia en aquell terreny.

Església del Sant Àngel Custodi, fotografia de Carme Illa, 2015
L’any 1867 l’església del Sant Àngel Custodi es va convertir en parròquia, desvinculant-se així de Santa Maria de Sants i el 1879 es va instaurar la festa de l’Àngel Custodi, el 2 d’octubre, com a Festa Major del Barri d’Hostafrancs. Però no només es va traslladar la figura de l’àngel i la seva advocació, ja que la fira de la magrana també es va convertir en una tradició d’Hostafrancs.

La construcció del temple actual es va iniciar l’any 1891, una església que quedaria completada l’any 1925 quan es va inaugurar el campanar. Durant la Guerra Civil el temple va ser assaltat i la figura de l’Àngel Custodi va ser destruïda, així com l’arxiu parroquial que va ser cremat, però a diferència de la parròquia de Santa Maria de Sants l’edifici s’ha conservat fins als nostres dies i a l’interior un nou àngel protegeix la ciutat de Barcelona.