dilluns, 3 d’agost del 2020

Companyia Fabril d’Olis Vegetals

La història de Sants està fortament lligada amb la d’Igualada. Al llarg del segle XIX i XX moltes persones es traslladaren des de la capital de l’Anoia fins a Sants. Alguns ho varen fer per invertir, com els germans Muntadas, que acabarien impulsant una gran empresa com l’Espanya Industrial, d’altres persones van seguir aquests empresaris buscant llocs on treballar. Uns d’aquests emprenedors igualadins foren els germans Jaume i Artur Garcia Fossas, que eren propietaris d’una empresa de naips a Igualada. 

Artur, el germà més jove, va aprendre sobre l’ús d’olis vegetals per produir sabó a Filipines i de retorn a Catalunya els dos germans van decidir tancar la fàbrica de naips i invertir en la creació d’una empresa on produir olis vegetals i sabó. Els Garcia Fossas van instal·lar la fàbrica a la Bordeta, a l’entorn de l’actual plaça de la Farga, tot i que com era habitual la seu social era a l’Eixample, en aquest cas a l'avinguda Diagonal 460. La fàbrica seria coneguda popularment com la fàbrica del coco, ja que aquest era un dels productes emprats en la fabricació d’olis vegetals i sabons.

Estand de la fàbrica de Aceites Vegetales a la Fira de mostres de Barcelona, 1929
ANC, Branguli

La fàbrica va deixar uns enormes beneficis que, en gran part, els germans van destinar a obra social a Igualada, on, entre d’altres, van patrocinar la construcció del Conservatori i del Palau Escolar de l'Ateneu Igualadí, així com una escola d’ensenyament primari. Per donar continuïtat a aquesta tasca l’any 1935 Artur va crear el Patronat Garcia Fossas amb l’objectiu de fer un orfenat a Igualada. Amb la mort d’Artur, l’any 1944, el seu testament va deixar una gran quantitat de diners a l’Hospital d’Igualada, a la reconstrucció de l'església de Santa Maria i al Patronat. 

 Façana de la Compañía Fabril de Aceites Vegetales, l'any 1987_
AMDS, Fons de la UEC

D’aquesta forma va seguir en funcionament la Fundació Garcia Fossas per atendre la formació i facilitar el menjador escolar als fills dels operaris de la fàbrica de sabó, i per tenir cura de la seva pinacoteca, ubicada a l’actual escola Proa. Als anys cinquanta la projecció de la plaça de la Farga va afectar part dels terrenys de l’antiga fàbrica.

Compañía Fabril de Aceites Vegetales, 1987
AMDS, Fons UEC