dilluns, 17 d’agost del 2020

Xocolates Jaume Boix

Fundada l’any 1754, l’empresa Xocolates Jaume Boix va construir la seva fàbrica als terrenys, encara poc urbanitzats, del carrer de Sugranyes. L’empresa era dedicada a la producció i comercialització de xocolata i era una de les tres importants empreses xocolateres barcelonines, conjuntament amb la Juncosa o l’Ametller. A banda de la fàbrica del carrer de Sugranyes, que fins i va ser representada a les capses d’alguns dels seus productes, l’empresa va tenir despatx i la botiga, al carrer de l’Hospital 46.

Ubicació de la fàbrica Xocolates Jaume Boix
Plano de Barcelona y sus alrededores en 1890, aprobado por el Excmo. Ayuntamiento / trazado por D. J.M. Serra
Fons: Cartoteca digital de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Xocolates Boix va ser una empresa pionera en molts aspectes. Per una banda en l’oferta de nous productes, com la xocolata en pols soluble. Però la creació de marques també els va ocasionar problemes. Boix comercialitzava la marca Colonial, un fet l’any 1892 li va costar una denuncia de la Companyia Colonial de Cuba, obligant a Xocolates Boix a renunciar a la marca. Però també van ser pioners en la seva política comercial. A principis del segle XX Boix va incorporar al seus productes cromos de les temàtiques més diverses, del fútbol a les curses de braus, passant pels vestits regionals, les estrelles de cinema, les aventures de Júli Verne, l’Àfrica Salvatge o la Gran Guerra.

Capsa de Xocolates Boix amb gravat de la fàbrica
AMDS Fons UEC

A la fàbrica el treball femení era molt important, tal i com es constata pel fet que l’any 1917 les treballadores es van declarar en vaga davant el canvi en les condicions laborals i l’augment de mitja hora diària. Un conflicte en que intervindria el governador civil.

Les grans dimensions de la fàbrica, que va arribar a ser elogiada per les seves instal·lacions d’inspiració àrab, i per la flaire que desprenia va fer que durant molts anys el veïnat conegués popularment el carrer de Sugranyes com el carrer de la Xocolata. La fàbrica del carrer de Sugranyes va seguir en actiu, fins a finals dels anys cinquanta.

Portal de la Fàbrica de Xocolates Boix, 1957
AMDS Fons de la UEC, Jaume Perís i Xancó