dilluns, 10 d’agost del 2020

Balances Arisó

Originalment, Arisó fou una marca catalana de bàscules, balances i caixes fortes, així com també una exitosa empresa familiar que abastà més de tres generacions i tenia botigues repartides per tot el mapa de la península. Fundada per Antoni Arisó i Milà, un ferrer de Gràcia, la fàbrica funcionà ininterrompudament des de 1860 fins 1983, quan va fer suspensió de pagaments. 

Projecte d'obres de Balances Arisó. Façana Muntadas, Masnou, 1916
AMCB

L'any 1906, quan el fundador morí, esclataren tensions internes entre els seus tres fills, que dividiren l'empresa en tres parts amb noms diferents. Des d'aquell moment, en el carrer Muntadas 26 hi estigué ubicada Arisó Moix S.A, dirigida per Gabriel Arisó i Riqué, i especialitzada en la fabricació de balances. Durant la Guerra Civil, va ser una de les moltes fàbriques i tallers col·lectivitzats per la CNT. Segons el testimoni dels treballadors al final de la comtessa, quan el propietari va recuperar el control de l’empresa, aquest va manifestar que tot es trobava en perfecte estat.  

Botiga Arisó a la carretera de Sants, 1970
AMDS Fons de la UEC, Jaume Peris i Xancó

Marques com la SAA o la Regia sorgiren d'aquesta factoria. Encara avui, al mercat de la Boqueria, s’hi pot veure un gran bàscula Bagués de 1’70 m que va ser fabricada l’any 1948. 

Text de Marta Sánchez Natera