dimecres, 23 de març del 2022

Llibre: Barcelona en ruta

Al llarg dels darrers quinze anys, sol i amb d'altres companys, ens hem patejat la ciutat amunt i avall parlant sobre la seva història: de la Plaça del Rei a les bateries del Carmel, passant per Santa Maria del Mar, la Rambla, el Park Güell, el Passeig de Gràcia, la Ciutadella o Montjuïc. I molt especialment els barris de l'antic poble de Sants, on no acabaria la publicació si hagués de citar els racons on ens hem aturat a explicar alguna cosa. 

Al carrer estant hem parlat de mil temàtiques diferents: les masies, les fàbriques, el cooperativisme, el pistolerisme, el treball de les dones, el Congrés de Sants i la Vaga de la Canadenca, l'Exposició del 29, la Guerra Civil, la construcció de refugis, l'antifranquisme, el moviment okupa, el comerç, l'arquitectura, el transport... 

Passejades de tot tipus: des de les típiques on anem mostrant fotografies antigues, fins a d'altres escoltant les veus de les persones que van viure els refugis antiaeris del barris. No sé com m'ho faig, però ja sigui treballant o militant en projectes de memòria, d'una forma o una altra... sempre acabo explicant història al carrer.

I és que els carrers, i especialment quan aquests carrers són els nostres espais quotidians, els que transitem per anar a treballar, la plaça on juguen els nens i nenes, l'edifici on fem les nostres activitats de lleure... són espais molt interessants per descobrir la nostra història. En ells s'hi amaguen els petits detalls que sovint passen desapercebuts als llibres d'història, fins i tot als llibres d'història locals.

Per això sempre és una bona noticia que algú ens convidi a passejar per la ciutat i a descobrir els seus racons, ja que aquestes petites històries són les nostres històries, les de les nostres mares que treballaven filant a la fàbrica del barri, les dels nostres avis que van treure terra per fer els refugis, les de les petites botigues de barri... aquestes coses són les coses que ens arrelen, que ens fan ser comunitat.

Per això ha estat una sort poder col·laborar en el llibre: Barcelona en ruta, realitzat per Tot Història i Llop Roig i coordinat per Ricard Paradís Martín i Pau Vinyes i Roig i on han participat un alguns dels millors coneixedors de la història de la ciutat

Podreu recórrer els carrer de Barcelona i dels Pobles del Pla de la ma dels següents autors i autores:

Jordi Petit i Gil (Rec Comtal)

Daniel Venteo Meléndrez (Via Laietana)

Alba Vendrell Torres (La Barcelona dels Àustries)

Gregor Siles Molina (La Rambla i la Barcelona revolucionària)

Júlia Costa i Coderch (Poble-sec)

Agus Giralt Anales (Sants i Hostrafrancs)

Jesús Mestre Campi (Sarrià i Sant Gervassi de Cassoles-Barri del Farró)

Joan Corbera i Palau (Guinardó)

Ricard Paradís Martín (El Carmel, Horta i Nou Barris)

Joan Pallarès-Personat (Congrés-Indians i La Sagrera)

Maria Favà Compta (POBLENOU)i Pau Vinyes i Roig (Sant Andreu del Palomar)


 

 
Us esperem dijous 24 de març a les 19h a la Lleialtat Santsenca.