dilluns, 6 de juliol del 2020

Fàbrica d’explosius F2

Poc després de l’inici de la Guerra Civil les principals fàbriques d’armament, que eren situades a Toledo, Trubia, Oviedo o Sevilla van caure sota control rebel. Catalunya havia de cobrir el front d'Aragó, però no disposava d'indústria de guerra, així doncs molts comités van decidir reorientar la producció de les seves fàbriques i tallers cap a la producció bèl·lica. 

A Sants, Hostafrancs i la Bordeta trobem casos com l’Hamsa, al carrer de Miquel Bleach, on es van produir peces per fusells o els tallers Confederals número 1, una industria controlada per la CNT al número 20 del carrer de Badal, on es van fabricar peces per als Mauser i la pistola ametralladora Labora.

La Generalitat va voler assegurar-se’n el control de la producció d’armament i l'agost de 1936, amb la iniciativa del conseller Josep Tarradelles, va crear la Comissió d'Indústries de Guerra, on van quedar enquadrades les grans fàbriques que es convertirien en productores d’armament, com la Cros, La Maquinista Terrestre i Marítima, l'Electroquímica de Flix, l’Elizalde, la Pirelli, la Hispano Suïssa o la Rivière entre d’altres.

Fàbrica F2 a la Bordeta
Arxiu Montserra Tarradellas i Macià


A la Bordeta la fàbrica química Hermanos Cascante, que era entre els números 1 i 22 del carrer de Parcerisa, va ser reconvertida en la F2, una fàbrica on es va produir natamina, un explosiu quasi tan potent com la dinamita, però més fàcil d'obtenir. Posteriorment, a l'inici de l'any 1937, s'hi instal·là també una línea de fabricació de pólvores i càrregues per a cartutxos, granades de mà i metxes.