dissabte, 12 de gener del 2013

Una televisió de Barcelona?


La direcció de BTV preveu retallar el 50% del pressupost de les televisions de districte. Una retallada que farà perillar el futur de les 10 televisions de districte i de les informacions dels barris a una televisió que fa bandera del nom de la ciutat. Si té sentit mantenir una televisió local de la ciutat de Barcelona és per donar un altaveu als veïns on puguin explicar els seus projectes i les seves lluites, on es puguin descobrir espais de la ciutat desconeguts, on es coneguin les festes, les entitats i les tradicions dels barris, tan rics i diversos, que té Barcelona. 

Al meu entendre no té sentit tenir una televisió local per veure informatius plens de noticies de caire nacional o internacional, que ja apareixen a totes les altres cadenes, o series estrangeres amb més de quaranta anys. BTV ni pot ni hauria d'intentar competir amb cadenes com TV3 que tenen més recursos, ha d'oferir tot allò que a aquestes cadenes els hi passa per alt: una programació alternativa que doni veu a tots aquells que no la tenen.

Fa 30 anys als diversos districtes de la ciutat: Ciutat Vella, Eixample, Sants-Montjuïc, Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí van sorgir projectes de televisió amb la intenció d'explicar el que passava als barris i oferir uns programes realment alternatius. Uns projectes sorgits de la ciutadania i gestionats per entitats. L'any 1991, les 10 televisions van iniciar les emissions regulars a través del canal 39 de l'antiga UHF. De dilluns a diumenge, feien una programació variada centrada en l'entreteniment i la informació de la ciutat. Els treballadors no cobraven i tot es feia amb dedicació, esforç i professionalitat des del voluntariat.

Les 10 televisions de districte i l'Ajuntament van crear conjuntament la marca 'Barcelona Televisió' l'any 1994 convertint-se en la llavor de BTV. Però no va ser fins al 97, que l'Ajuntament va assignar un pressupost per professionalitzar l'activitat de les 10 televisions. Cadascuna va disposar de material tècnic i es va començar a pagar els treballadors. Però el seu objectiu continua sent el mateix: trepitjar els 80 barris de la ciutat, convertir-nos en la veu dels veïns i oferir una informació professional i de qualitat. Des del 2010, la tasca de les 10 televisions de districte es vehicula a través de l'Infobarris, un programa informatiu diari que manté l'esperit inicial: explicar l'actualitat dels districtes.

Ara però les retallades de BTV fan perillar aquests projectes que han sigut la crònica del que ha passat als barris en els darrers últims 30 anys. Unes televisions que s'han convertit en els arxius audiovisuals de la ciutat de Barcelona i que han treballat també en la difusió de la història local, com molt bé sabeu aquells que seguiu aquest bloc, gràcies per exemple als reportatges que apareixen a l'Infobarris.

Alguns exemples els següents:


Des de Memòria de Sants tot el nostre recolzament als companys de totes les televisions de districte.
Si voleu saber-ne més podeu entrar al bloc que han creat els Reporters dels Districtes.