dilluns, 5 de març del 2012

Un escàndol espiritista

Al segle XIX i els primers anys del segle XX, tot i que actualment ens pugui semblar estrany, l'espiritisme tenia una gran importància a la nostra societat. A Sants fins i tot es va arribar a construir un temple al carrer de San Joan (actual Miquel Àngel) un temple on va destacar una figura Nicasi Unceti, l'anomenat curandero de Sants, un personatge molt peculiar que segons sembla és l'origen d'una coneguda frase feta, una història sobre la que ja he parlat en una altra ocasió.  

L'espiritisme però no va estar exempt de polèmiques. Avui he volgut compartir amb vosaltres un article d'un dels diaris que es podien llegir a Sants a finals del segle XIX.

La Publicidad
13 de Diciembre de 1895

Dentro de breves días, un espiritista del templo de la calle de San Juan, asociación contra la cual mandó incoar el Sr. Sánchez de Toledo que puede resultar de gran transparencia criminal y que hoy se tramita en el Juzgado del distrito del Hospital; un espiritista, digo, de esta secta de fanáticos, serà el depositario de los intereses de este pueblo.

La circunstancia de ser concejal el padre del futuro depositario, demuestra una vez más que hay gente que sacan provecho de todo.