dimecres, 29 de juliol de 2009

Memòria cooperativa. El somni de la cooperació social


Per a tots aquells que no vareu tenir temps de veure l'exposició sobre el cooperativisme a Sants ara teniu una nova oportunitat. Us adjunto l'explicació sobre l'exposició que han redactat els propis autors.
Després de la presentació, el passat 4 de juliol, a Cotxeres de Sants, "Memòria Cooperativa" inicia el seu viatge pels espais socials del barri. Amb l'objectiu de difondre el bagatge cooperatiu de Sants i promoure el cooperativisme en l'actualitat, hem seleccionat part de l'exposició per a que pugui ser visitada des del 22 de juliol fins el 30 de setembre a la Biblioteca de Sants.


Per qüestions d'espai, no hem pogut montar-la tota, i hem seleccionat els següents plafons:-El Sants Industrial. Vida obrera i conflictivitat social-Memòria cooperativa a Sants (1887-1939)-L'Empar de l'Obrer-Model del Segle XX-La Lleialtat Santsenca-La Redemptora-Micaela Chalmeta


És una selecció que deixa de banda els orígens cooperatius internacionals i la història de les cooperatives a Catalunya, i es centra en els aspectes més locals -amb el fet significatiu de trobar-se a l'edifici del Vapor Vell, protagonista de part de la mateixa exposició.


Respecte les cooperatives de consum històriques, hem seleccionat L'Empar de l'Obrer -embrió de la Popular Santsenca, del carrer Premià-, la cooperativa obrera Model del Segle XX, l'edifici de la qual encara es manté dret a la cantonada del carrer Alcolea amb Violant d'Hongria, i La Lleialtat Santsenca, del carrer Olzinelles i avui tapiada, propietat de l'Ajuntament i a l'espera de nous usos socials i autogestionats pel barri. De les de producció, hem escollit La Redemptora, la rajolera solidària de Collblanc i, finalement, hi hem montat també el plafó sobre la Micaela Chalmeta, cooperativista del barri, feminista i socialista del primer terç del segle XX.


Esperem que amb aquest tast, es difongui la memòria de les experiències de cooperació i emancipació social creades pels i les treballadores del barri del segle passat, i així contribuim a la reinvenció d'un imaginari cooperativista que promogui noves experiències per als dies d'avui.
Biblioteca Vapor VellPtge, Vapor Vell, 1 bxs"