dilluns, 19 de gener del 2009

La Casa Gran


Que l’urbanisme influeix a la vida dels barris i a la socialització dels seus habitants és un fet inqüestionable. Tot i que la metropoli tendeixi a fagocitar les barriades, fent-ne poc més que una acumulació de gent i blocs de formigó, molts barris encara mantenen, una forta vida social.

Podem trobar exemples diversos d’aquestes relacions als nostres propis barris. Un cas clar és el de la finca del carrer Roses, coneguda popularment com “La Casa Gran o del Barco”.

Aquesta és una de les finques històriques de Sants, no sols per la seva antiguitat, sinó també per les seves propies singularitats. Obra de Modest Feu, el que esdevingué arquitecte oficial del Municipi de Santa Maria de Sants, l’edifici representa segurament el primer model de casa ideada per a la vida dels nous habitants del Sants d’inicis del SXX, els obrers.

L’any 1899 el propietari del terreny, Antoni Pi de la Serra, va demanar els permisos pertients per poder edificar aquest edifici al solar que era contigu a la seva fàbrica; però no fou fins al 1927 quan l’obra es va veure acabada.

Sense cap dubte aquell enorme bloc de pisos de vuit plantes amb quatre porteries diferents, deuria sobtar tant a uns santsencs acostumats fins llavors a cases de poca alçades, que van rebatejar la casa amb els noms que encara manté.

Sants inicià un canvi revolucionari cap a un model de vida diferent, cap als grans edificis i els espais reduits. Però el model que va proposar Modest Feu tenia certes característiques que a l’época resultaven revolucionaries. L’edifici fou pensat per fer-lo autonom, amb les seves propies cisternes d’aigua i un sistema d’evacuació de residus cap a una fosa séptica.

Entre les altres novetats que va presentar aquest nou model de “Casa-Bloc”, fou el fet que l’edifici tingues dos patis per als veïns, un espai obert que segurament en aquell Sants, que encara tenia camps i extensions de terreny, no van ser tant valorat com als anys posteriors quan els grans edificis van anar creixent enganxats uns als altres. Amb el temps els patis van esdevenir un escenari perfecte per a les xarxes de relacions veinals. I aquestes relacions varen donar fruits.

La Casa Gran, tant en l’actualitat com al llarg de la seva història, ha estat més que un simple bloc de pisos, ha esdevingut un micro-barri amb personalitat propia; amb uns veïns que han estat capaços d’autoorganitzar-se tant per fer un refugi quan el bandol feixista bombardejava Barcelona, com per fer la seva propia festa major.

7 comentaris:

una més ha dit...

Òstres sí que ets de Sants, sí...

Molt maco el blog. El seguiré mirant.

Per cert, ja saps el que està passant a l'Orfeó de Sants?

http://jotambesororfeo.blogspot.com

Josep M. Ferrer ha dit...

Deuria ser una construcció molt curiosa per al seu temps. Em sembla que dijous aniré a fotografiar-la. Fins una altra Agus!!!

Red Zeppelin D3 ha dit...

He obert un altre bloc, a part d'històries santsenques i històries del món; sobre les bruixes, les metgesses, curanderes a la història. Ja et vaig edir al facebokok que vaig parlñar sobre una metgessa anarquista.

http://petfamilia.blogspot.com

Ariana ha dit...

M'ha fet molta il·lusió veure aquesta publicació.
Els pares dels meus avis van viure a la Casa Gran i la meva àvia hi va nèixer en una de les seves habitacions.

Actualments els meus avis hi viuen allà i he pogut gaudir dels seus patis que són i han estat sempre genials.

I m'ha fet molta gràcia el que has dit de que les relacions de la Casa Gran han donat els seus fruits ja que gràcies a la Casa Gran es van conèixer un grup de joves (entre els qual està el meu pare) que van formar un equip de futbol (que es deia, com no, Casa Gran.
Justament aquest Casagranessos ens hen juntat aquest cap de setmana i ens hem anat a Rialp, som un molt bon grup i tot gràcies a Casa Gran.

Aquest dijous mateix hi vaig per celebrar l'aniversari d'una cosina meva de 8 anys que es diverteix jugant al pati amb els demés veins com es feia molts anys enrere.

Llarga vida a Casa Gran!!!

rustamkhan ha dit...

casa en Roses

Bienvenido a Remax Brava agencia inmobiliaria en Roses, Obtener la mejor piso en venta en Roses. Nosotros proveer la mejor Casas, pisos, apartamentos, terrenos, líder en número de propiedades vendidas en Roses.

to get more -https://agenceimmobilierrosas.com/

360 Degree Image Editing Service Are you looking at the ghost mannequin effect service? We provide the invisible man ha dit...

Agencia inmobiliaria en Roses
Bienvenido a Remax Brava agencia inmobiliaria en Roses, Obtener la mejor piso en venta en Roses. Nosotros proveer la mejor Casas, pisos, apartamentos, terrenos, líder en número de propiedades vendidas en Roses. - <a href="https://agenceimmobilierrosas.com//https:/https://agenceimmobilierrosas.com/</a

360 Degree Image Editing Service Are you looking at the ghost mannequin effect service? We provide the invisible man ha dit...

casa en Roses
Bienvenido a Remax Brava agencia inmobiliaria en Roses, Obtener la mejor piso en venta en Roses. Nosotros proveer la mejor Casas, pisos, apartamentos, terrenos, líder en número de propiedades vendidas en Roses. - <a href="https://agenceimmobilierrosas.com//https://agenceimmobilierrosas.com/</a