divendres, 2 de gener del 2009

El cementiri de Sants

Poca gent sap que bastant més enllà de la Riera Blanca, en ple municipi d'Hospitalet de Llobregat, hi ha un paratge que, a efectes legals i també per la seva història, es pot considerar part de Sants. Estic parlant del Cementiri de Sants, que per a tots aquells curiosos que el vulguin visitar el poden trobar al carrer Terra Alta sense número del veí barri de Collblanc La història i la situació peculiar d'aquest recinte ha fet que aquest mes em decidis a parlar-ne, doncs tot sovint he descobert santsencs, d'aquells que hom diria de tota la vida, que desconeixien per complert la seva existència. I crec que certament, tot i els tabús que sovint es tenen respecte a aquests temes, és un lloc que val la pena coneixer.

Originalment, com era natural, el Cementiri de Sants era ubicat al costat de la Parròquia de Santa Maria de Sants, al petit turó que s'aixecava sobre la resta del municipi. Però Sants començava el seu creixement, l'arribada dels grans vapors era propera. Així doncs, quan les autoritats van ordenar que els cementiris fossin edificats lluny de l'espai habitat l'únic espai disponible dintre del municipi era a la Marina, però els metges de l'època van considerar l'espai com a terreny insà. Per la qual cosa es va decidir edificar el nou cementiri a uns terrenys coneguts com La Coveta al proper municipi d'Hospitalet. El municipi santsenc va comprar els terrenys on s'edificaria el nou cementiri, per la qual cosa va passar a ésser terreny gestionat per Sants, i amb la posterior agregació per Barcelona.

L'obra del nou cementiri fou encarregada a Jaume Gustà i Bondia, arquitecte que posteriorment participaria a l'Exposició Universal del 1888 i que també fou l'autor de l'actual seu del Districte. Finalment l'edifici fou inaugurat l'any 1880, i ben aviat el Cementiri de Sants es va destacar pel fervor que els petit burgesos i comerciants santsencs van voler impregnar a les seves tombes i mausoleus. Calia entrar a la gloria ostentant catalanitat i riquesa, com diu la dita, sent els més rics del Cementiri.

Panteó Urrutia del Cementiri de Sants, fons El3.cat


L'espai on hi havia l'antic cementiri del municipi, al costat de la Parròquia de Santa Maria de Sants va ser ocupat per les Cotxeres del tramvia. Com a curiositat es comenta que a l’época en que va començar a funcionar com a cotxeres, especialment els dies de forta pluja, encara apareixien, de tant en tant, ossos humans, amb el conseqüent espant dels viatgers que esperaven la sortida del tramvia.

3 comentaris:

Dani ha dit...

Aquesta és bona! El que més m'agrada d'aquests llocs és que la gent potser porta tota la vida vivint al costat i no en té la menor idea!

Per cert, ja he vist que també t'has aficionat a Bdebarna (i a tope!) però per què no penges aqui també les històries?

guspires ha dit...

tambe al pati del agrupament pig i moliner al costat de la esglesia de santa maria de sants quan l' any 1990 mes o menys van fer el pati que hi ha actuament van fer unes excavacions i van sortir un gran numero de ossos. jo hi era i va costar molt temsp saver d' on sortien ja que hi van sortir mandibules cranis a trosssos i algun os gran que amb el temps vem identificar com un umer o un femur

Red Zeppelin D3 ha dit...

No sé, però les retes podrien ser dels morts de les tombes que hi havien ser a l'antic cementiri, abans de traslladar-lo a Hospitalet.