dilluns, 6 de setembre del 2021

Recuperem la memòria industrial del barri

La gent de Sants, Hostafrancs i la Bordeta vivim envoltats per les restes del passat industrial de l'antic poble. Tot i que al llarg dels anys s'han perdut molts dels edificis, encara, i en gran part gràcies a les lluites que veïns i veïnes han mantingut per tenir uns barris més humans, el nostre entorn ens explica part de la nostra història. Així la gent que avui en dia vivim en aquests barris, en molts casos, hem anat a l'escola, ens hem esbargit al parc, hem nedat, hem llegit o hem participat d'una activitat comunitària dins d'una antiga fàbrica. 

Tot i que ja no som un poble industrial hem construït la nostra identitat, el nostre imaginari, sobre aquest passat. Sovint la gran història ha parlat molt d'industrials i de vapors però poc de les vides dels treballadors, i menys encara de les treballadores. Per això es important recuperar les memòries que omplen d'històries passades, aquelles parets de maons que ens són familiars per històries molt diferents. 

Per aquest motiu, entre diversos equipaments i projectes del barri, com són Cotxeres-Casinet, la Casa del Mig o La Lleialtat, s'ha impulsat una campanya per recuperar aquestes memòries de persones que, al llarg de molts anys, han sigut invisibilitzades. A continuació us expliquem com podeu participar.

Qui pot participar?

Qualsevol persona que hagi treballat o hagi tingut experiències amb les fàbriques de Sants; també familiars d’antics treballadors o treballadores que puguin explicar qualsevol anècdota.

Com participar?

Contacta amb nosaltres:

– A través del formulari web

– Presencialment al Casinet d’Hostafrancs (carrer del Rector Triadó, 53).

– Trucant al telèfon del Casinet 93 423 04 40

Quan tinguem les teves dades, ens posarem en contacte per quedar un dia i concertar una entrevista. L’entrevista es farà en algun lloc bonic i, en cas de mobilitat reduïda, ens desplaçarem als domicilis dels testimonis.

Què farem?

Un cop haguem acordat la data, es farà una entrevista gravada amb vídeo i/o àudio per tal de poder tenir un recull de testimonis amb temes com: els canvis que van comportar al barri, els costums de els fàbriques, anècdotes, fets rellevants històrics… I tot allò que creguis que pugui ser interessant.

Quan?

La recollida de testimonis es farà de setembre a desembre de 2021.

Impulsa: Fab-Casa del Mig, Cotxeres-Casinet, La Lleialtat Santsenca

Col·labora: Donar Veu a la Memòria,  Federació d’Hostafrancs, Districte de Sants-Montjuïc.