dilluns, 7 de juny del 2021

Un barri que es fa

Desconec si a tots els racons de Barcelona es fa servir l’expressió “fer barri” tant com a Sants. Un verb i un predicat que resumeixen milers d’accions diferents que, ens expliquen una sola idea. Fer barri pot ser tant comprar al petit negoci familiar del mercat, com treballar a l’hort comunitari que el veïnat ha alliberat del formigó i l’especulació. Les que aixequen castells; les que dediquen el seu temps a engalanar els carrers per la festa major; les joves que regalen les seves hores a l’educació de nens i nenes a esplais i caus o les persones activistes que defensen veïns i veïnes de l’especulació arriscant la pell. Tots i totes fan barri. Un petit verb i un petit predicat que tenen un subjecte col·lectiu.

Com molts d’altres, el nostre és un barri que s’ha fet a si mateix. Els obrers i obreres que s’hi van instal·lar des de mitjans del segle XIX van aixecar ateneus i cooperatives amb el seu propi esforç i els seus minsos recursos econòmics. I des de llavors, tot el que s’ha fet necessari per tenir vides dignes s’ha guanyat amb la lluita. Quan va caldre un centre cívic, un parc o una biblioteca es van lluitar i es van guanyar. És la gent del barri qui ha alliberat espais, qui ha impulsat projectes on fer xarxa i on seguir fent barri. 

Cartell "Quan convé guanyem Cotxeres"
26 i 27 de març de 1977
Font: Associació Centre d'Estudis i Documentació de la Comunicació

Quan l’administració no ha fet casals de joves o escoles d’adults ho ha fet el barri, amb hores de dedicació militant en pro del bé comú s’ha fet avançar aquest barri. Hores invisibles d’assemblees i mobilitzacions que persones treballadores han tret del seu temps lliure hores per regalar-les als altres, amb esforç i, sovint, amb riscos col·lectius.

Des de fa 14 anys els veïns i les veïnes de la Bordeta gaudeixen d’un poliesportiu on es fa esport, es fa salut i sí, també es fa barri. I ho poden fer per que, un cop més, el barri, a través del Secretariat, que no és més que gran part del barri organitzat, va arribar on no va arribar l’administració. El Secretariat, l’associació de les associacions dels nostres barris, un espai de trobada que ens ha fet forts des de l’any 1976, es va mullar, i perdoneu la metàfora, per tal que el barri tingués una piscina.

Que una entitat com el Secretariat pugui gestionar equipaments com els poliesportius de l’Espanya Industrial o de la Bordeta té un retorn social enorme al territori. Moltes de les grans activitats dels nostres barris, com el Carnaval o el Firentitats, o moltes d’aquelles iniciatives potser menys visibles però que són fonamentals pel manteniment de les xarxes veïnals i per la cura entre el propi veïnat, com per exemple, entre moltes altres iniciatives i projectes, l’Aprenem compartint, no serien possibles sense un Secretariat fort.

No és només necessari, sinó que és exigible que l’Ajuntament s’impliqui per garantir la continuïtat del Secretariat. 

Per això des d’aquest petit espai vull enviar tot el suport al Secretariat. Cal tenir entitats fortes per seguir fent barri, per que els barris si no els fem ens els faran.