dijous, 4 de febrer del 2021

Exposició: Memòries perdudes

 


Fins al 13 de febrer de 2021, a la Lleialtat Santsenca (a la Terrassa) podeu visitar l’exposició «Memòries perdudes. Deportats santsencs als camps d’extermini nazis», organitzada per l’alumnat de 2n d’ESO de l’Institut-Escola ARTS, vol donar a conèixer i reivindicar la vida de 43 santsencs i santsenques deportats als camps de concentració nazis.

Un projecte en al qual he pogut fer una petita aportació facilitant la informació que sobre aquest veïns i veïnes que van ser deportats, he pogut recuperar. Malauradament sobre moltes d'aquestes persones, encara, no tenim molta més informació sobre les seves vides. Per aquest motiu, allà on no arriba la història, els alumnes han creat textos (pàgines de diari, cartes, poemes, contes, etc.) per posar-se a la seva pell i crear una memòria especulativa que pugui aproximar-se al que els deportats van poder viure. La instal·lació artística també inclou dibuixos, retrats, objectes i cançons que ajuden a explicar les seves vides, a través de les imatges i la música.

El procés creatiu ha partit del propi passat familiar de l’alumnat: interrogant-se sobre com van ser les vides dels deportats i posant-les en relació amb la dels propis avis i besavis. Perquè la pèrdua de la memòria, significa deixar les víctimes en l’oblit.

L’exposició s’inaugura coincidint amb l’Aniversari de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz (27 de gener de 1945), declarat dia Internacional de commemoració en memòria de les víctimes de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat