diumenge, 7 de febrer de 2021

Cinefòrums: El cinema de Llorenç Soler (1966-1977)

 


La Federació catalana de cineclubs organitza a La Lleialtat Santsenca un cicle de cinefòrums dedicat al cineasta valencià Llorenç Soler. Un autor que, gràcies al seus curtmetratges documentals, va deixar testimoni de la realitat urbana a Catalunya durant els darrers anys de la dictadura franquista i l'inici de la transició.

Temes com la vida a les perifèries urbanes, l’especulació urbanística, l’autoconstrucció d’habitatges, les lluites veïnals o les primeres eleccions democràtiques, són tractats amb perspectiva crítica, tot donant forma a contrarelats del discurs propagandístic del No-Do —alguns cops en clau humorística i altres des d’una òptica crua i militant—, i oferint una visió gens triomfalista dels primers anys del règim del 78.

Després de cada sessió hi haurà un debat obert amb el públic amb la participació d’experts i professionals.

Aquest cicle de projeccions forma part de les Sessions Filmoteca, una iniciativa conjunta de la Filmoteca de Catalunya i la Federació catalana de cineclubs per tal de distribuir a les entitats sense afany de lucre títols d’interès patrimonial. Els materials fílmics han estat cedits per la Filmoteca de Catalunya.


Dijous 11 i 18 de febrer, 19h

Activitat gratuïta. Inscripció obligatòria aquí 


—PROGRAMA—

Dijous 11 de febrer, 19h— curts abans de les eleccions

Noticiario RNA (1970)

Votad, votad malditos (1970)

Carnet de identidad (1977)

A Noticiario RNA, Soler ridiculitza el NO-DO tot fent servir la seva inefable veu i el llenguatge ampul·lós per elaborar un «Noticiari» que encreua la comèdia, el cinema polític i l’experimental. 

A Votad, votad malditos documenta en directe les primeres Eleccions democràtiques després de la mort del dictador; i, a Carnet de identidad construeix una bigarrada producció de denúncia.

Dinamització de la sessió per part de Julio Lamaña (cineasta i treballador de la Federació catalana de cineclubs).


Dijous 18 de febrer, 19h

52 domingos (1966)

El largo viaje hacia la ira (1969)

Dos films de temàtica social que parlen sobre l’autoconstrucció dels barris perifèrics de Barcelona, la immigració i les condicions de vida precàries.

Dinamització de la sessió per part de Joan Miquel Gual (Historiador del cinema). Comptarem també amb la presència de diverses organitzacions que treballen pel dret a l’habitatge, com La Borda.