dimecres, 9 de juliol del 2014

Cendres del Passat

No hi ha gaires novel·les que tinguin el nostre barri com a escenari: Seixanta Minuts, de Josep Miracle o Fred als peus, d'Àngel Casas potser són dos casos excepcionals. Per això sempre és una bona notícia que se'n publiqui una, i molt especialment quan aquesta és el fruit d'un esforç personal d'autoedició.

Divendres vinent a les 19h tindré el plaer de participar en la presentació de Cendres del Passat, una novel·la del company i veí Rafel Casas que es desenvolupa al llarg d'un temps i d'uns espais que em fascinen. 

Fa pocs dies, editant una de les entrevistes d'Enregistrem la Memòria, vaig descobrir que una hostafranquina il·lustre, la Núria Tubau, autora teatral i impulsora amb Martí Olaya, el seu home, dels Cicles de Teatre de Cavall Fort, aprofitava les estades estivals a Alp per escriure una obra de teatre per any.

I això em va confirmar, un cop més, l'existència de camins invisibles que sense que en siguem conscients uneixen paisatges i persones per lluny que estiguin. Em reservo per un altre dia, per no trencar aquesta imatge poètica, una història bastant surrealista i divertida de com una de les festes més sonades i esbojarrades de la Cerdanya, una d'aquelles que d'aqui a uns anys serà una tradició ceretana de tota la vida va ser forjada en una tarda a un bar de Sants.

Us espero divendres al Mercat!


SINOPSIS

La història d’una dona predestinada a ser anul·lada, però que respira llibertat per aixecar el cap i començar a nedar vigorosament a contracorrent. Un home que neix amb el camí triat i la por a sortir-se’n. Un arxiver incansable que té a les seves mans les regnes d’altres vides. 

La por a perdre, a compartir decisions vitals marca els trajectes dels protagonistes que uns cops convergeixen i d’altres marxen en sentits oposats. Una obstinació a desenterrar la memòria oblidada i caminar al caire de l’abisme.

Els protagonistes naveguen per una mar embravida de dubtes, sobre un rerefons ara rural, ara industrial, on l’esclat de llibertats no és més que una onada brutal que sacseja una fràgil embarcació.

Una història que neix sobre les cendres del nostre passat i es despentina amb la força del vent del nostre futur. Un present que dóna veu a una parla secular, la cerdana, que es resisteix a morir amb tota una manera específica d’entendre el món ni millor ni pitjor que la de les grans ciutats, només diferent.

Una història local de la Cerdanya, Sants i el Rosselló amb la pulsió universal de les passions humanes. Un escenari on el fum de les fàbriques i les cendres del passat omplen de flames el present.

Una història d’uns protagonistes, la Clara i en Jacques, que busquen la nit pels asmaris, és a dir, cerquen l’impossible a la república dels somnis.

El trobareu per internet en el bloc del Rafel i, de moment, a les llibreries: Abacus, Laie, La Ciutat Invisible. Vicky …

1 comentari:

Rafel ha dit...

Una prova més que trenca tòpics entre la ruralitat i la urbanitat. La història la fem nosaltres i els que ens envolten.