La Viquipèdia defineix el patrimoni cultural com l'herència pròpia del passat, amb la qual un poble viu el present i el transmet a les generacions futures. El nostre patrimoni està format pels béns i pel valors culturals que ens ajuden a explicar els nostres orígens A Sants el nostre patrimoni ens parla de l’antic poble de Santa Maria de Sants i de les seves masies. També ens parla del passat industrial del barri, de fàbriques, de cooperatives, d’ateneus. I tenim elements que ens parlen dels conflictes que van viure els nostres avis i avies, com els refugis que van construir per tal de salvar-se dels bombardejos feixistes durant la Guerra Civil. Molts elements d'èpoques diferents que malauradament es troben en perill. L’especulació, la deixadesa, el desconeixement o uns plans urbanístics que no tenen en compte això del patrimoni cultural són alguns dels perills.
Un dels elements dels que ens en queden menys vestigis són les masies. Ens trobem amb la paradoxa que de ser un dels municipis del pla de Barcelona que tenia més masies actualment hem passat a ser un dels barris que conserva menys vestigis. L’any 2001 s’enderrocava una de les darreres al carrer Sugranyes, on hi havia el CSO La Malaherba. Mirar els terrenys i els edificis contant només els calers va produir en aquest cas problemes diversos. Primer la destrucció del patrimoni i la pèrdua d’un espai útil per a una part de Sants sense cap equipament. Però la construcció d’un edifici de vivendes en el mateix espai va tenir resultats funestos. Ho va patir el club de basquet JAC Sants, que es van trobar que les seves instal•lacions tenien uns nous veïns que es queixaven pel soroll dels entrenaments i sense la possibilitat de construir una sortida d'emergència per al seu pavelló. De manera que finalment el pavelló va ser tancat i no s’utilitza. Exemples actuals que es troben en risc són la Petita Maria al carreró de López Catalan que ha sigut enderrocada i només n’han deixat la façana o Cal Bruixa, que podria ser enderrocada pel projecte de Can Batlló.
Fa unes setmanes els diaris explicaven el tancament i l’expropiació de la discoteca Agapito, al carrer Violant d’Hongria. L’edifici està afectat per un projecte urbanístic que inclou tota l'illa de cases situada entre l'avinguda Madrid, Violant d'Hongria, Alcolea i Vallespir; un espai que en el futur s’ha de convertir en zona verda i viària. La dada que ningú ha donat és que aquest edifici era la Model del Segle XX, segurament la cooperativa més important de Sants. Un nou edifici que està en perill i que acabarà enrunat si el veïns no hi diem res.
El darrer exemple el dels refugis de la Guerra Civil que en molts casos han desaparegut en obres de pavimentació o de clavegueram sense que ningú hagi dit res, com l’entrada al refugi sota el carrer de Toledo o al carrer Juan Bravo. Actualment els refugis que es troben en una situació de perill són els que es troben sota el carrer Juan de Sada, un espai que està afectat per un pla urbanístic i que els veïns estan intentant que el pla contempli el manteniment d’aquests refugis. No seria hora de defensar el que som i els edificis que ens ajuden a explicar-nos?
2 comentaris:
Quina pena que fa tot això de la pèrdua patrimonial arquitectònica! El que sap més greu és que els veïns del barri no s'uneixin i lluitin per la preservació de tot això. La gent tenim molta força, i els polítics només escolten si protestem. En el cas dels veïns de la Rotonda ni així. Tres anys de lluita i ni de Xavier Trias obtenim el suport que ell mateix va prometre abans de les eleccions que ens donaria, ni la justícia està anant amb la rapidesa esperada.
Però el més trist dels casos de Sants que esmentes en aquest post és no poder dir que, malgrat que perdéssiu el patrimoni, va haver-hi gent que s'hi va oposar, es va unir i va lluitar per salvar-lo.
Una abraçada i molts ànims! Tot això és a vegades com predicar en el desert. :'(
Moltes gràcies!
Publica un comentari a l'entrada