dilluns, 5 de febrer del 2024

Ludificar la història local

“No s’estima el que no es coneix” és una d’aquestes frases que segurament haureu llegit un miler de cops, ja sigui a alguna bosseta de te de suposada inspiració vèdica o sota la fotografia d’algun d’aquells pensadors amb cara de reflexionar només a base de sentències. Però tot i ser així de suat, no deixa de ser un d’aquells raonaments irrefutables. És així, estimem el que coneixem i, anat més enllà encara, defensem el que estimem.

Hom podria pensar que, per força, hauríem de conèixer allò que és nostre, allò que ens és proper, però aquest argument ja no funciona tan bé, ja que ens trobem tan alienats que ni tan sols ens coneixem a nosaltres mateixos. La nostra història, la popular, la dels barris, la de les famílies treballadores, ha estat menystinguda, quan no esborrada per substituir-la per un relat còmode que doni explicacions fàcils. Relats que, com podeu imaginar, han escrit d’altres.

Donar a conèixer qui som i com arribat aquí ha estat el principal objectiu d’aquest bloc des del primer article que vaig escriure, allà pel llunyà desembre del 2008. Amb interès pel passat però potser amb més interès pel present i pel futur. No em mou fer una història de curiositats, sinó fer una història que ens serveixi d’eina per millorar el barri, per tenir un substrat on es pugui arrelar.

Quan comences un bloc, com qualsevol altre projecte que acabi durant molts anys, no ets conscient de les moltes coses que et poden arribar, i és que poques coses són realment individuals. Així, gràcies al bloc, i a la feina que en ell hi he abocat durant 15 anys he tingut la sort de poder participar o col·laborar en projectes diversos impulsats per d’altres persones o col·lectius: programes de ràdio, obres de teatre comunitàries, murals de memòria… 


El darrer d’aquests El Joc de Sants, una iniciativa dels Castellers de Sants que compleix amb els objectius que he anat desgranant, donant a conèixer la història de Sants d’una forma amena i fent comunitat. I és que, quina millor forma d’aprendre que gràcies al joc? Així en els darrers anys s’ha anat desenvolupant el concepte de ludificació.

El Joc de Sants presenta 208 cartes amb esdeveniments lligats a la història de Sants i dels Castellers que cal endreçar correctament per guanyar. Si voleu fer-vos amb un Joc de Sants el trobareu a moltes de les botigues i llibreries del barri.