dilluns, 22 de gener del 2024

Campanya: Avantprojecte de Llei del patrimoni cultural català

S'està treballant en un Avantprojecte de Llei del patrimoni cultural català i des del Col·lectiu Patrimonis Invisibles tenim dues propostes per contemplar criteris que, ara per ara, no considerem suficientment incorporats. Us expliquem el nostre plantejament i si hi esteu d'acord, fins al dia 26 de gener, podeu entrar als enllaços que compartim i sumar-vos.

Calen criteris comunitaris en l'àmbit del patrimoni


Les comunitats (barris, pobles, col·lectivitats...) han quedat excloses en la decisió del que es considera patrimoni i del que no, quedant tot exclusivament en mans de tècnics. De manera que sovint, elements importants en la formació de la memòria històrica de les mateixes, no es protegeixen. Un fet que es visibilitza constantment amb mobilitzacions veïnals en defensa de patrimonis no protegits per l'administració.

Creiem que calen criteris comunitaris a l'hora de decidir que és patrimoni i també cal clarificar quins són els circuïts pels quals es prenen les decisions. Creiem que s'ha posat el focus en el què? i el com? però poques vegades en el qui?

Si ens voleu fer un cop de mà en aquest tema us podeu adherir en aquest enllaç.


Cal augmentar la protecció de patrimonis de subsòl com els refugis antiaeris


D'altra banda, lligada a la proposta anterior, tenim una segona. També creiem que cal garantir que elements del subsòl tan importants com els refugis antiaeris siguin incorporats al catàleg de patrimoni, ja que fins ara, en molts casos la seva defensa i protecció ha recaigut en veïns i veïnes, actuant des de la militància amb poc o gens suport administratiu.

Si així ho creieu i ens voleu fer un cop de mà us podeu adherir en aquest enllaç.