dijous, 28 de gener del 2021

Homenatge al fotògraf Francesc Boix

 


En motiu del centenari del naixement de Francesc Boix, i dins del programa d'actes commemoratius del 75è aniversari de l'alliberament dels camps nazis Fotoconnexió i el Districte de Sants-Montjuïc, amb la participació de la Regidoria de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Barcelona, organitzen divendres 29 de gener de 2021, a les 17'30h un acte d'homenatge al Saló de Plens del Consell del Districte de Sants-Montjuïc.

Es podrà seguir l'acte en streaming des d'aquest enllaç

Us adjunto la informació biogràfica que, des de l'organització, han compartit.

Francesc Boix i Campo va néixer al carrer Margarit número 17 del Poble-sec de Barcelona el 31 d'agost de 1920, on el seu pare tenia una sastreria. Als setze anys ja feia fotografies per a Juliol, revista de les Joventuts Socialistes Unificades (JSU). S'incorporà a la 30a Divisió de l'Exèrcit republicà fent reportatges fotogràfics als fronts d'Aragó i del Segre el febrer de 1938.

Acabada la Guerra civil va exiliar-se a França on va ser internat als camps de Vernet d'Ariège i Sètfonts. Després formà part de la 28 Cia de treballadors estrangers fins que és capturat pels alemanys i deportat a Mauthausen el 27 de gener de 1941. Com a presoner número 5185 va ser destinat al Servei d'identificació del camp, on es dedicà a fer treballs de laboratori i arxiu fotogràfic d'identificació. Amb la col·laboració d'altres presos van robar i amagar fotografies i negatius de les SS, documents que Boix va utilitzar per al seu testimoni als judicis de Nuremberg i Dachau en l'acusació contra varis oficials nazis l'any 1946.

Després de l'alliberament del camp de Mauthausen el 5 de maig de 1945, Boix va treballar com a reporter gràfic en diverss publicacions franceses com Regards i L'Humanité, fins que morí a París a causa d'una malaltia renal.