dilluns, 15 de juny del 2020

La Porcellana - Florensa Germans

Nascut a banda i banda de la carretera Reial i als peus del coll dels Inforcats a Hostafrancs, el barri d’Hostafrancs aviat va destacar per la importància de la seva indústria ceràmica. Un fet que s’explica per la proximitat de la matèria prima, l’argila. L’any 1851 hi havia fins a 13 indústries dedicades a aquest sector. Fàbriques que donaven feina quasi al el 30% dels 2.150 habitants del barri.

Aquest sector es completaria l’any 1868 quan Martorell i companyia es van fer amb les restes de l’antiga societat La Porcellana, una empresa que havia impulsat Josep Valls. Els nous amos van traslladar la producció a Hostafrancs. Però ben aviat l’empresa va tornar a canviar de mans, passant a Florensa Germans, que van mantenir el nom comercial La Porcellana.

Gravat de la fàbrica la Porcellana, aparegut a La Il·lustració Catalana el 30/08/1880
AHCB

Els Florensa van modernitzar la producció important maquinària de manera que van esdevenir una de les empreses reconegudes a l’Exposició Universal de Barcelona del 1888. A Hostafrancs treballaven uns 200 treballadors entre el molí triturador de quars, en la realització de la pasta, el modelatge, la decoració, als 4 forns, o a l’envernissament i l’esmaltat. 

L’any 1894 es van especialitzar en la producció de porcellana electrotècnica ocupant a uns cinc-cents treballadors. La fàbrica, reconvertida posteriorment en les Manufactures Ceràmiques, va seguir funcionant fins al 1987. Els barris havien canviat i complexos industrials en barris residencials ocasionaven molèsties. Finalment les mobilitzacions veïnals pels fums que es produïen, van forçar el trasllat de l’empresa a Martorell.

Manufactures Ceràmiques
AMDS, Fons UEC, Joaquim Saltor


7 comentaris:

Tot Barcelona ha dit...

Gracas.
No sabía nada de esta industria.
Salut ¡

Tot Barcelona ha dit...

Perdón..Gracias, era la palabra.

Agus Giralt ha dit...

A tu! ;)

M ha dit...

Hola Agus,

Gracias por esta información tan precisa. Estoy intentando localizar a ex-trabajadores de esta fábrica, para un documental. ¿Sabes si sigue funcionando en Martorell y bajo qué nombre? ¿Conoces alguno?
Gracias nuevamente!

Reyes Berenguer ha dit...

Buenas noches,

Soy Reyes Berenguer, biznieta del fundador de manofacturas cerámicas s.a

En 1965 la fábrica se traslado la fabricación de vajilla a Martorell y en 1975 se trasladó la fabricacioón de aisladores.
Manofacturas cerámicas s.a. cerró en 1990.

Mi padre Luis Berenguer falleció, ahora estoy escribiendo la história de la fábrica.
Si alguien me pudiera proporcionar información, fotos...estaria muy agradecida, yo tambien dispongo de algo de información por si pudiera ser de utilidad para alguien.

Agus Giralt ha dit...

Buenas tardes Reyes, muchas gracias por la información.

Si quieres contactar conmigo a través del correo memoriadesants@gmail.com comentamos el tema a ver si podemos conseguir más información.

Un saludo!

Geoda ha dit...

Interesante! No había leído información de esta fábrica. Mi madre me explicó que producía mucho humo y que si tendía la ropa blanca, la sacaba sucia. No se si exageraba un poco... pero la verdad es que quedaba enfrente de casa y que los vecinos se quejaban hasta que consiguieron que la trasladaran fuera de Barcelona.