dimarts, 2 de maig del 2017

El refugis 538 al carrer de Sant Frederic i Casteràs

Fa pocs dies, a les obres que s'estan duent a terme al carrer de Casteràs, apareixia un refugi antiaeri. 

En molts casos aquestes troballes ens poden agafar per sorpresa. O (llegiu la frase amb ironia) ens podem creure que les constructores no en tenien constància. Un fet preocupant, ja que la llista de refugis està feta des de la Guerra Civil i tota la documentació es conserva a l'Arxiu Històric Contemporani, on afortunadament i gràcies a la gran tasca que han fet és consultable des de casa en línia.

Però és que aquest cop, a més, ho vàrem anunciar en aquest mateix espai el 16 de novembre del 2016. En tot el tram afectat per les obres de reurbanització de l'eix Sant Frederic / Casteràs /Càceres aniran apareixent refugis, com per exemple el 943, sota el carrer de Feliu Casanovas i Casteràs. Plano refugi 943

Un seguit de refugis que figuren a la llista que fa anys que intento el·laborar "Tots els refugis de Sants, Hostafrancs i la Bordeta". I de fet fa només 3 dies tornava a publicar demanant criteris i transparència per part de l'administració. 

Aquest matí aquesta foto ens ha indignat quan l'hem rebut rebuda i hem corregut a publicar aquest post per posar el veïnat en alerta. Com a ciutadans crec que estem obligats a denunciar cada cop que una obra esborra el record d'un refugi. Esborrar aquests elements del nostre patrimoni és un menyspreu per la memòria dels que van patir el feixisme. La memòria històrica s'ha de practicar al carrer, amb fets, més enllà dels símbols.



Ara ens comuniquen que el Servei d'Arqueologia està intervenint i tot està aturat. Ens n'alegrem, però seguirem alerta. 



I seguirem insistint que cal retorn a la ciutadania dels informes tècnics.