dimarts, 15 de març del 2016

Han enrunat el refugi 615?

Galeria sota el carrer de Parcerissa. Fotografia: Enric Jara

Ahir mateix ens vàrem sobresaltar amb el que semblava una nova destrucció del patrimoni santsenc. A les obres d'edificació de nous blocs al carrer de Parcerissa, a tocar del carrer de la Constitució i dintre del projecte de Can Batlló va aparèixer una galeria subterrània en un indret molt proper a la ubicació del refugi 615, tal com es pot constatar a la llista de refugis elaborada durant la Guerra Civil per la Junta de Defensa Passiva, on apareix referenciat amb l'adreça carrer Constitució 101.

Doncs bé, per sort, gràcies a la bona tasca del Servei d'Arqueologia de Barcelona hem pogut constatar que en aquest cas la galeria enrunada corresponia a un col·lector més modern.

Dit això, no està de més insistir en el fet que, tot i que la tasca ciutadana és i ha de ser necessària, han d'existir mecanismes  per preveure els riscos del patrimoni que es troba sota terra quan es concedeixen permisos d'obres. 

Un fet especialment flagrant en el cas dels refugis antiaeris que són fàcilment localitzables gràcies a la gran quantitat d'informació que es conserva. Si les constructores han de seguir uns protocols quan intervenen en edificis catalogats també ho haurien de fer quan ho fan en espais on se sap del cert que hi ha d'haver restes arqueològiques.

No pot ser que se segueixi depenent del fet casual que una persona sensibilitzada amb el patrimoni es creui pel camí de l'obra.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Portem més de quaranta anys enterrant la memòria d'aquest pais. És la manera de fer que qui ens va sotmetre, ells i la seva descendència, segueixin indemnes i sense ser jutjats.
L'ombre del feixisme és molt i massa allargada.