dilluns, 26 d’octubre del 2015

Una oportunitat a Can Bruixa

Aquest mes estava preparant un article en que, entre d’altres coses, parlava sobre: destrucció del patrimoni, especulació, corrupció i gentrificació. Uns conceptes que per desgracia han anat molt sovint de la ma i que han sigut massa habituals en la història i en la vida quotidiana santsenca. Però amb l’article encara a mig fer una noticia em va sorprendre positivament, el Districte de Sants-Montjuïc recuperarà la masia de Can Bruixa. Vaig decidir que ja que des d’aquest espai he criticat moltes vegades les polítiques que han menystingut o han permès la destrucció del patrimoni, ara és de justícia reconèixer una decisió que permetrà en un futur mantenir referents físics per a la memòria històrica del barri. 

Ara fa uns mesos, enmig dels enderrocs dels blocs afectats de Can Batlló, patíem pel possible aterrament de Can Bruixa, la darrera masia de la Bordeta, un edifici que havia desaparegut del plànol del cadastre, on només es podia llegir “Suelo sin edificar”. Les peticions dels veïns i la admirable persistència de la Plataforma de Can Batlló van servir per tal que l’anterior equip de govern aturés l’enderroc, un fet que semblava imminent. 

Can Bruixa

Just en aquell moment unes quantes persones afortunades vàrem poder entrar entrar dins de Can Bruixa. Amagada dels ulls del veïnat pel complex industrial de Can Batlló s’havia conservat en força bon estat. Una masia que és una autèntica supervivent del patrimoni santsenc, una resilient que va seguir creixent i donant els seus fruits en una esquerda del Sants industrial.

Un edifici abandonat on feia molts anys que la vida havia quedat congelada. Tot s'havia mantingut tal com els darrers habitants ho havien deixat: mobiliari, llibres, factures de compra i venta de productes i fins i tot arreus per treballar la terra i per fer servir amb el bestiar. Bé, no soc precís del tot, ja que malauradament  algunes persones van entrar en aquest espai abans que nosaltres buscant coure i d’altres elements metàl·lics, l’or d’aquests temps de crisis, i elements tan representatius com una cuina econòmica van ser fets malbé. Però bé, tot i tenir alguna paret foradada, com si d’arrugues es tractés, Can Bruixa encara mantenia gran part de l’esplendor que de segur va tindre en d’altres èpoques.

Interior de Can Bruixa
Segur que la recuperació trigarà en arribar ja que cal esperar la modificació del PGM, i aquests temes burocràtics sempre van per llarg, però de moment la noticia de que Can Bruixa segueix en peu ja és positiva per tots els que estimem el patrimoni. Tan de bo en un futur aquesta masia que va ser un rebost per la ciutat esdevingui un nou espai pels projectes que els veïns estan conreant a La Bordeta.