Ara fa uns anys, quan varem crear Histotube, el portal de vídeos d'història en català amb en Jordi Bonvehí en Lorién Casasús i en Dani Cortijo, i l'estavem donant a conèixer ens varem reunir amb els responsables del portal Edu365.cat. En la xerrada que varem tenir vaig escoltar a parlar per primer cop de dos conceptes que fins llavors desconeixia, la realitat augmentada i els codis QR.
Encara que els que no em conegueu en persona podeu pensar que soc un historiador totalment entregat a la tecnologia pel fet de participar o crear projectes com Histotube o #GuerraCivil20, un seguiment en temps real de la Guerra Civil Espanyola, us he de confessar que en realitat em costa seguir el ritme dels canvis tecnològics. Però tot i això si que sé veure quan una d'aquestes tecnologies ens ofereix una oportunitat per millorar la divulgació històrica.
Des de la reunió que us comentava em va quedar una idea vaga al cap, introduir explicacions històriques als carrers de la ciutat que poguessin ser capturades. Poc després, a Berlín, vaig descobrir que hi havia plaques amb explicacions històriques i codis QR. Des d'aquest moment ja vaig veure que aquest era un bon sistema.
Finalment l'oportunitat de fer un projecte relacionat amb la història local i aplicant els codis QR va arribar quan vaig entrar a treballar a Televisió de Nou Barris. Gràcies als companys de la tele, l'Ivan, la Marta i la Ruth, la idea va prendre un caire nou que jo no havia previst i que si que resultava totalment innovador, el que es capturaria no seria només una pàgina web serien petits documentals explicant cadascun dels punts.
Al projecte es van incorporar dos entitats que resultaven indispensables per explicar la història de Nou Barris, l'Arxiu Històric de les Roquetes-Nou Barris i el Grup d'Història de Nou Barris-Can Basté. També s'hi va sumar el Districte de Nou Barris, un fet que va permetre fer el projecte realitat i que va significar un nou impuls, s'incorporarien 21 faristols amb una explicació curta del punt, el codi que portaria al vídeo i informacions en braile.
Tots varem començar a treballar redactant texts, buscant fotografies, editant vídeos, creant la web i pensant possibles rutes. Una feina que no hauriem pogut acabar sense la col·laboració de professionals que van aportar els seus coneixements de forma voluntària per corregir els texts, locutar, fer la web o fer el disseny dels plafons.
I finalment hem pogut finalitzar el projecte Relligant Nou Barris, que vol descobrir un ric patrimoni d'aquest districte a la resta de la ciutat. Espero que us agradi!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada