L'any 1972 el servei de clavegueram de l'ajuntament de Barcelona va localitzar al carrer de Begur, a la cantonada amb el carrer de Bacardí diversos enterraments romans. Us adjunto l'article publicat a la pàgina www.patmapa.gencat.cat
El jaciment arqueològic es localitza al carrer Begur número 42, cantonada amb el carrer Bacardí número 57. Entre el carrer de Badal i el carrer de Sugranyes dins del barri de Sants, en el districte Sants-Montjuïc. A l'any 1970, el servei de clavegueram de l'ajuntament de Barcelona va localitzar en aquest indret restes de diversos enterraments romans en àmfores i tègules, troballa que seguidament varen informar al Museu d'Història de la Ciutat. Quan va intervenir l'arqueòloga Joaquina Sol del Museu d'Història de la Ciutat, es varen identificar 9 sepultures orientades cap a l'est, amb una atribució cronològica baix-imperial romana. Els enterraments estaven distribuïts en una rasa d'uns 11 metres per 2 metres d'ample, amb una profunditat de 3,75 metres. Tan sols dues de les inhumacions estaven senceres. Aquests enterraments eren del tipus de cobertura de tègules a doble vessant, i una d'elles presentava imbrices a la part superior. Els dos esquelets es varen trobar sencers, que varen ser entregats al doctor S. Alcobé, Director del Laboratori de la Universitat per al seu estudi antropològic. Altres dues tombes -i tal vegada una tercera- també presentaven restes de tègules, i altres tres enterraments eren en àmfora. La darrera tomba era en àmfora, però estava coberta de tègules. Les inhumacions no contenien cap tipus d'aixovar, però segons F. X. Menéndez (1988), podrien situar la necròpolis entorn del segle IV-V dC. Aquesta troballa no s'ha pogut relacionar amb cap vil·la romana ni via romana, ens és desconeguda l'existència de vil·les romanes dins del territori del barri de Sants. Actualment, la zona està completament urbanitzada, però les diferents intervencions arqueològiques podien delimitar la necròpolis tardorromana. Es possible que al carrer encara queden restes arqueològiques, així com en l'illa que es situa entre el carrer Bacardí, el carrer Canalejas, carrer de Sugranyes i el carrer Badal, ocupat per un edifici industrial amb un pati a l'interior que no ha estat urbanitzat.
3 comentaris:
Doncs a veure què apareix com el Mediterrani vulgui fer la piscina més fonda.
El que crec que hauria d'aparèixer segur sota el Mediterrani és un refugi antiaeri de la Guerra Civil.
Que vagi bé, una abraçada!
Jo ho recordo perquè visc a sobre mateix d'aquesta necròpoli. Van tenir el carrerobert molts dies. Estava relacionat amb l'obertura de la ronda del Mig i el soterrament d'aquesta via que interceptava el clavegueram del barri.
Publica un comentari a l'entrada