dimarts, 20 de novembre del 2012

El llibre que va desapareixer


L’any 2003 edicions 62, potser la més coneguda de les editorials que publiquen en català, va publicar un llibre, una biografia que seria registrada amb el ISBN-84-297-5327-3. Un llibre que va tindre un gran èxit de vendes i aviat va arribar a la segona edició. Però un llibre que, tot i això, avui en dia està descatalogat i no es pot trobar a cap llibreria, ni a la web d’edicions 62, ni tan sols a la coneguda Amazon i que a Google Books no ens permet accedir-hi.

Què ha passat? Quan descobrim el títol del llibre ens podem fer una idea de la ma negra que hi ha darrera d'aquesta desaparició. Muñoz-Ramonet, societat il•limitada, obra de Xavier Muñoz, era una biografia de Julio i Alvaro Muñoz-Ramonet, els germans propietaris de Can Batlló, entre moltes d'altres empreses.

Una obra que narra magistralment com dos dependents d'uns grans magatzems van arribar a convertir-se en pocs anys en els amos de quaranta empreses tèxtils, dos magatzems, bancs, asseguradores, propietats immobiliàries com el Palau Robert o un palau al carrer de Muntaner amb 758 pintures entre les quals obres de Goya i del Greco. Utilitzant influencies, amiguismes, prevaricacions, l’estraperlo del més alt nivell i d'altres pràctiques corruptes. Tot això amb el beneplàcit del franquisme.

Uns germans que als anys 40, 50 i 60 van arribar a tenir tan poder que a la Bordeta es va encunyar la frase En el cielo manda dios y en la Bordeta los Muñoz. Potser el fet que Julio Muñoz-Ramonet, l’ànima d'aquest imperi, va morir a Suïssa l’any 1991 perseguit per la justícia ens faria creure en el final del poder econòmic i polític d'aquesta nissaga. Això seria un error, ja que a la Bordeta i de fet a tota Catalunya encara manen molt les hereves i els hereus dels Muñoz-Ramonet, això si darrera de tot un entramat d'empreses immobiliàries com ara Gaudi, que encara són els propietaris del terreny de Can Batlló. 

La millor prova d'aquest poder la desaparició d'aquest llibre que narrava el fosc origen de l’imperi familiar dels Muñoz-Ramonet. Segons sembla la família Muñoz va amenaçar amb una denúncia doble per difamacions a l'autor i a l'editorial que va retirar tots els llibres que quedaven i destruint-los. Per sort la família no va aconseguir fer desapareixer tots els llibres i a la xarxa de biblioteques de la diputació encara es poden trobar alguns exemplars, no gaires això si, i la majoria guardats als magatzems. Però val la pena entrar a la web de la Biblioteca del Vapor Vell i fer una reserva. Prometo tornar el que tinc a casa a temps.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Hola Agusti, Acabo de llegir el teu llibre.Felicitats. Tinc informació sobre com es va enderroca la torre del campanari de Santa Maria el 19 de Juliol.
Jordi Colomer i Gallego