dilluns, 20 de febrer del 2012

El carrer gran de Sans

Avui he volgut compartir amb vosaltres un article de Jacint Laporta al diari Sans Nou en el qual parla sobre la carretera de Sants.
De Memòria de Sants


SANS NOU, Periodich d'interessos de la barriada
Gener 1928.

El carrer gran de Sans, carrer Major, o si voleu, carrer de Sants, per a donar-li el seu veritable nom oficial, és cosa d'ara, com aquell que diu, en dies no gaire reculats, que no ha aconseguit, però, ningú dels vivents actuals, no hi havia aquí tal carrer gran, amb prou feines teniem carrers xics i llevat dels que ja s'anomenaven del Sant Crist i de Santa Anna (actual Rei Martí), comptant-hi el carreró mesquí que els enllaçava, conegut vulgarment pel nom que li prestà un gosset de terrissa enfilat damunt d'una teulada, potser no hauriem vist a Sans més senyals de carrer que un tros del de Sant Bartomeu (actual carrer Burgos) i frec a frec d'aquest les cases dites "dels capellans" que segurament van ésser la llavor del que va arribar a estirar-se d'una carretera a l'altra i  portà amb el temps el nom de carrer de Sant Josep (actual Jocs Florals).

Tota la resta d'edificacions del nostre poble s'encloïa en un escampat de cases de pagès plaçades entre terres de conreu i unes quantes més d'arrenglerades a la Bordeta i a la banda de sol-ponent de l'antic poble amb llurs frontis encarats a les carreteres. El tràfec d'aquestes vies que travessaven Sans i els termes veïns i s'encorrien fins a terres ben llunyanes, no era pas el d'ara, com és de suposar.

Ens podem fer la il·lusió de veure com hi transitaven els carros curulls de verdures i de fruita i els que traginaven la llenya procedent dels boscos de l'altra banda del Llobregat.

Per aquesta esplèndida via que és ara el carrer gran de Sans (bategem-lo així ja que tant li escau aquesta denominació) feien cap a la ciutat exigien d'ella les típiques diligències que eren en aquell temps l'instrument únic per al transport de viatgers cap a tots els indrets del món (...)

J.Lapota