dimecres, 5 d’octubre del 2011

Properes activitats a Sants

Avui us enllaço un parell de convocatories que m'han arribat i que de ben segur poden ser interessants:

Jaume Compte i els fets del 6 d'octubre al Casal Independentista de Sants

Demà, dijous 6 d'octubre a dos quart de 8 del vespre al Casal Independentista de Sants (c/Muntadas, 24) tindrà lloc la conferència "Jaume Compte i els fets del 6 d'octubre", en la qual intervidràn Agustí Barrera (del grup d'historiadors Jaume Compte) i Joan Rocamora (professor i membre de la CUP). 

 Acabat l'acte, podrem disfrutar de l'espai de trobada i de bar que ofereix el CIS. 


Homenatge a Joan Peiró a la Ciutat Invisible

El proper 13 de novembre a les 19h presentem el llibre Joan Peiró i Belis. El llibre és el darrer volum de la col·lecció “Cooperativistes Catalans” que coediten la Fundació Roca i Galés i Cossetània edicions. Joan Peiró i Belis va nèixer al barri d’Hostafrancs el 1887, i va ser vidrier i militant de la CNT. Va destacar com a organitzador de la Federació Nacional del Vidre en la seva joventut. Posteriorment, el 1922, i els anys 1928 i 1929, va arribar a ser secretari general de la CNT, i ministre d’Indústria durant la Segona República. Morí afusellat per les autoritats franquistes el 24 de juliol de 1942 a Paterna, tot cridant: «¡Soldados! ¡Esta es la justicia de Franco!». 

Tanmateix, el llibre ens desvetlla que la seva militància va tenir un rostre molt menys conegut: la direcció de la cooperativa de producció Cristalleries de Mataró (Fundació Ros Serra) a finals de la dictadura de Primo de Rivera, des d’on va defensar el cooperativisme com a eina revolucionària complementària dels sindicats. Cristalleries de Mataró va néixer d’una doble tradició cooperativa: la de l’ofici dels vidriers i la de la ciutat de Mataró, i va esdevenir la cooperativa de vidre més potent de Catalunya durant la Segona República, i la més antiga en funcionament. Molt bon llibre d’en Miguel Garau sobre la vessant cooperativista de Peiró. El nostre petit homenatge a aquest lluitador santsenc. Us hi esperem!

http://www.laciutatinvisible.coop