dimarts, 19 de juliol del 2011

La Guerra Civil


De Memòria de Sants

Avui fa 75 anys que la Guerra Civil va esclatar a Barcelona. En tot aquest temps se n'ha parlat molt sobre aspectes diversos relacionats amb l'alçament feixista i el posterior combat, però encara queda molta feina per fer per recuperar la memòria. I gran part d'aquesta feina que queda per fer cal fer-la als barris, recuperant per exemple la vida quotidiana de la gent més propera a nosaltres.

Després de l'estiu, si tot va bé, podré presentar-vos dos projectes que en certa mesura giren al voltant d'aquesta idea, el programa "Enregistrem la memòria" a Sants3 Ràdio, on podreu escoltar el testimoni de molts dels nostres veïns i veïnes més grans parlar-nos sobre aspectes molt diversos i un llibre sobre la Guerra Civil a Sants en el qual podreu descobrir, entre moltes altres coses, els refugis a on anaven els nostres veïns o que, per exemple, un dels primers caiguts en la lluita contra els alçats va ser un veï del nostre barri.

Però encara queda moltes coses per poder estudiar i divulgar. Com exemple el refugi de sota l'esglesia de Santa Maria de Sants. Tot i que encara es pot veure la seva porta i fins i tot sabem qui i com el van construir, resta com un secret per a tots els veïns que creuen cada dia per davant.

No creieu que, com a mínim, caldria una placa recordant els seus constructors i que servís d'homenatge a tots els santsencs i santsenques que van patir els bombardejos?