dimarts, 1 de febrer de 2011

Can Vies, 1878

De Memòria de Sants
Avui he volgut inaugurar una secció a Memòria de Sants dedicada als edificis singulars i amb història del nostre barri. El primer edifici que us he volgut presentar és la casa que hi ha al número 40 del carrer Jocs Florals, la que des de fa 13 anys molta gent de Sants coneixem com a Can Vies.
Aquest edifici, segons sembla, va ser construit l'any 1878 probablement com a magatzem per a les obres del tren. Posteriorment l'edifici va passar a ser propietat dels treballadors del metro fins als anys 90, quan va ser abandonat.

L'any 1997 l'edifici va ser obert de nou per persones i col·lectius de Sants, reconvertit en el Centre Social Autogestionat Can Vies. El 10 de Maig de 1997 es va realitzar una cercavila que finalitzà amb l’ocupació de l’edifici. En aquell moment, TMB va iniciar un procés judicial que va ser arxivat degut a la pressió social de les veïnes l’any 1998.

Aprofitant l’arribada de l’AVE a Barcelona, l’Ajuntament aprovà un “Pla de reordenació urbanística” que afecta l’espai i altres edificis de la zona per a convertir-los en habitatges privats.
El Centre Social s’enfronta entre el 2006 i el 2008 a una demanda de desnonament per precari interposada per l’empresa TMB que el portà a judici després de diversos ajornaments. La sentència fou favorable a Can Vies ja que el tribunal va considerar que la demanda tenia un “defecte de forma”. Ara, dos anys més tard, una nova demanda judicial interposada per TMB torna a posar en perill l’existència de Can Vies.
Al llarg d'aquests anys Can Vies ha sigut un espai que ha aixoplugat col·lectius i activitats molt diverses al barri de Sants, com per exemple la Burxa o Barrisants, dos dels mitjans de comunicació popular gràcies als quals vaig començar a recuperar i difondre la història dels nostres barris, però també d'altres molt diversos com els tallers de teatre o el local d'assaig