divendres, 17 de setembre del 2010

Buscant les arrels

Que la gent i les entitats de Sants es preocupen pel present i pel futur del barri sense oblidar la seva història crec que és una afirmació inqüestionable. Si parem atenció al teixit associatiu actual i a la vida social de Sants podriem trobar exemples ben clars de com els santsencs i les santsenques actuals han tractat de cercar les seves arrels en moltes de les coses que van fer els santsencs que ens van precedir.

Un exemple ben clar, i que em resulta molt proper, és la creació del Cros Popular de Sants l’any 1978 per part de gent que havia participat a l’Ateneu enciclopèdic Sempre Avant i amb la incorpocació posterior de gent del Foment Català d’Ajut i Serveis i de l’Associació de Veïns de Badal, Brasil i La Bordeta, entre els quals hi havia el meu pare, l’Eugeni Giralt.

D’aquesta manera es recuperava el Gran Premi de Sants, que s’havia corregut al barri els anys 1934 i 1935 organitzat per l’Ateneu enciclopèdic Sempre Avant i que s’havia perdut des de la guerra.

Un altre exemple, l’organització de les Jornades cooperatives al barri, que busquen les seves arrels al fort cooperativisme santsenc de principis del segle XX i a jornades similars organitzades per les cooperatives del barri, que es cordinaven al conegut com a Grup de Sants.

Fins i tot lligant iniciatives similars, tot i que no relacionades de forma directa, podriem parlar de la Universitat Lliure de Sants creada per col·lectius i entitats com Negres Tempestes, l’Ateneu Llibertari, l’Espai Obert, Can Vies, Hackekcah, Teatraviesas o el Col·lectiu Gay de Barcelona. Als anys trenta els ateneus de la ciutat, entre els quals l’Ateneu Enciclopèdic Sempre Avant, es van unir per intentar crear la Universitat Popular.

El darrer exemple, el més recent de tots, la recuperació dels Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i La Bordeta. Aquest certamen literari va ser instaurat per Jacint Laporta l’any 1877. El celebre autor santsenc, que llavors només era un jove redactor de l’Eco de Sants, imbuit perl corrent de la Renaixença va pensar que aquesta seria una bona manera de donar continguts culturals a la Festa Major del barri. Aquests Jocs Florals es van celebrar fins al 1923, sota la dictadura de Primo de Rivera, quan van ser prohibits, i van ser recuperats l’any 1933. Però amb la guerra civil la celebració dels Jocs Florals de Sants va desapareixer definitivament. Però aquest any, per iniciativa d’Albert Torres i amb la participació de les federacions de festes majors de Sants, Hostafrancs i la Bordeta i la col·laboració dels comerciants de Sants i Creu Coberta, s’han pogut recuperar

1 comentari:

Dani ha dit...

Realment a Sants sempre hi ha hagut aquesta tradició, i crec que és aquest un dels elements que han fet possible que sigui un dels llocs de l'àrea metropolitana amb més sentiment de pertinença...