dilluns, 14 de juny del 2010

"Sembla la geganta de Sants"

Avui he volgut recuperar una frase feta que recollia Joan Amades a un dels molts llibrets que va publicar, Refranyer Barceloní, però que actualment s'ha perdut totalment, Semblar la geganta de Sants. Aquesta frase feta, que es feia servir per indicar la gran alçada d'una dona, escoltada avui en dia, potser seria fàcil relacionar-la amb els gegants, aquests coneguts personatges de la nostra cultura popular. Però pel que sembla aquesta frase feia referència a una santsenca de carn i ossos.

Segons recull Amades la frase al·ludeix a la minyona d'una família de semigegants que vivien a Sants i que es dedicaven al comerç de latrines. I justament per aquest motiu la mateixa família també va donar origen a una altra frase feta: Més ben plantat que el merdissaire.

Pel que fa a les gegantes de cartró a Sants en tenim dues, la Maria, construïda l'any 1946 per acompanyar les processons de Corpus de Santa Maria de Sants juntament amb el Bartomeu, i la Xinxa, la treballadora del tèxtil que acompanya el Xava, tots dos gegants construïts l'any 1986 pel Col·lectiu d'Artistes de Sants.

6 comentaris:

Manu ha dit...

escobrant cap a casa...

en sabem res de la música que hi havia a la processó de corpus de sants?

els gegants amb quin acompanyament musical anàven?

hi ha fotos??

gràciees!

Agus Giralt ha dit...

Doncs la veritat és que ara no tinc respostes per a les teves preguntes, però ja miraré d'investigar-ho a veure que trobo.

Pel que fa a les imatges segur que a l'Arxiu de Sants es poden trobar algunes imatges.

De fet Fructuós Gelabert, un dels pioners del cinema català, es va dedicar a fer videos sobre la vida quotidiana al Sants de principis de segle XX. Moltes d'aquestes imatges es van destruir, però la filmoteca de Catalunya conserva, com a mínim, un video d'una procesó a Sants. Si visiteu l'exposició Barcelona, Valencia, Palma el podreu veure.

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Bon Dia!!Ja aprofito per si saps d'on pot venir un dit que sempre he sentit a la Barceloneta " Anem be per anar a Sants". Algu te alguna pista d'on pot venir?

Agus Giralt ha dit...

Joan Amades recull algunes explicacions al respecte. Aprofitaré la propera actualització i en parlo.