dilluns, 11 de gener del 2010

Els Reis d'Orient a Sants

No fa gaires dies els Reis d’Orient van arribar a casa nostra per portar regals a tothom. El dia de reis és una data molt festejada, especialment pels més petits, que ho esperen amb molta il·lusió. Els que som nascuts al barri, com és el meu cas, recordem moltes de les cavalgades que en els darrers trenta-nou anys ha organitzat l'Associació de Comerciants del Carrer Vallespir a travès dels carrers de Sants i Les Corts. Segur que fins i tot molts han participat pensant les carrosses, desfilant o simplement llançant caramels als nens i nenes que s’hi apropaven. Però, com era la rebuda als Reis d’Orient anys endarrera? Gràcies als treballs realitzats per Joan Amades i d’altres figures com Jacint Laporta, que ha recollit recentment l’historiador Albert Torras al llibret Del Nadal d’Antuvi, ens en podem fer una idea.

La mainada dels pobles del Pla de Barcelona, molt especialment la de Sants, Les Corts, Sarrià, Sant Gervasi i Gràcia, al capvespre anava a rebre els Reis a l’ermita de Betlem del peu de Collcerola, entre l’actual Avinguda del Tibidabo i a la Bonanova. Hi anaven amb atxes de vent, fetes amb bocins de cordes velles i dolentes, ben enquitranades perquè cremessin força. Duien trompetes de llauna per a cridar els grans monarques. Els donaven una medalla dels Reis, que es penjaven al coll creguts que així els portarien més coses. També els repartien ametlles que els tiraven a grapats i que ells, per arreplegar-les, es barallaven a l’aranya estiracabells. Quan se n’anaven formaven llargues processons i corrues amb les atxes enceses per a il·luminar els Reis perquè no erressin el camí i perquè no passessin de llarg sense adonar-se de la casa de cadascun. La baixada de la mainada amb les atxes enceses constituïa un espectacle que molta gent de la rodalia anava a contemplar."

Però les cavalgades pels carrers del barri varen començar uns quants anys més endavant, com també recull Albert Torras. L’any 1912 el Centre Catòlic, va aprofitar els vestits de les representacions dels Pastorets per realitzar una cavalgada al barri ajudats pel Centre Carlí de Sants. Dels carlins de Sants hi ha un munt d’altres històries no tan festives i molt més fosques, però sobre les quals avui no hi entrarem. Després d’una traca unes dues-centes persones, moltes amb atxes enceses, van sortir, recorrent carretera de Sants, en direcció a Collblanc on els esperaven els Reis dalt de tres carruatges que havien cedit els amos de Cal Ros Mayol, del carrer Sagunt. Quan varen arribar a l’alçada d’Olzinelles els reis agafaren un cavall i pujaren fins l’església de Sants Maria de Sants on els varen rebre Mossèn Baltà i la resta d’autoritats civils. Després de la cerimonia a l’esglesia, on el mossen els va donar a besar una figura del nen Jesús, les seves majestats van recorrer el camí en direcció contraria fins arribar a l’Hostal del Rei, a tocar de Carreras Candi, on acabà la comitiva. Molts anys més tard aquestes cavalgades es van recuperar per d’altres entitats i associacions del barri, entre les quals, com hem dit al principi l’Associació de Comerciants del Carrer Vallespir. Si voleu saber més sobre la resta de tradicions nadalenques a Sants-Montjuïc us recomano que llegiu el llibre que citava anteriorment, Del Nadal d’antuvi. Fires, rifes i pessebres de Sants Montjuïc.

3 comentaris:

nuriagau ha dit...

M'ha agradat, Agus. Gràcies per apropar-nos les tradicions allunyades en el temps i properes en l'espai.

Núria

Red Zeppelin D3 ha dit...

L'any passat ja vaig parlar sobre la cavalcada alternativa que es pretenia fer i els problemes amb l'associació de comerciants... quan encara feia 38 anys de que es realitzés.
En canvi, aquest any he preferit agafar un text de l'Albert Torras sobre la cavalcada.

Josep M. Ferrer ha dit...

Una entrada molt entranyable Agustí! Felicitats pel blog i molt bon Any Nou!!!