dimecres, 9 de setembre del 2009

Imatges de Sants, Fructuós Gelabert


Des de Carretera de Sants podem arribar caminant fins a la Plaça Bonet i Muixí a través d'un curt passeig anomenat Passeig de Fructuós Gelabert, que travessa Cotxeres de Sants per la meitat. Però, tot i ser un santsenc d'adopció il·lustre, molta gent desconeix qui fou Fructuós Gelabert.

Fructuós Gelabert fou un dels pioners del cinema a Catalunya i va filmar algunes de les primeres pel·lícules documentals a casa nostra. Algunes d'aquestes, com foren: Sortida dels obrers de la fàbrica de La España Industrial (1897) Sortida del públic de l'Església parroquial de Sants (1897) o Baralla en un café (1897) varen tindre Sants com escenari.

El cineasta santsenc va tindre al llarg de molts anys els seus estudis de filmació: La Casa de Vidre, a la Plaça de Sants, on va rodar moltes de les seves pel·lícules.

Per coneixer més coses sobre aquest personatge podeu consultar una de les actualitzacions que vaig fer a Memòria de Sants: El bressol del cinema català

En aquesta ocasió us enllaço també un petit documental realitzat per TV3 anomenat Cinema documental a Espanya on podreu veure algunes de les imatges d'un dels primers documentals de Fructuòs Gelabert.

També podeu consultar totes les obres del cineasta català al IMDB.