divendres, 15 de maig del 2015

Vies de tren i vies de canvi

Quasi abocada sobre l’extensa xarxa de vies de metro i tren que fins aquell punt tallen Sants, al número 40 del carrer dels Jocs Florals trobem una casa singular, un edifici que avui en dia es conegut com a Can Vies. Un immoble que va ser construït l’any 1879 molt probablement per fer la funció d’habitatge. Però l’inici del segle XX a Barcelona va portar nous projectes que canviarien el destí de la casa.

L’any 1848 el tren havia arribat a Barcelona i set anys més tard ho va fer també a Sants. Una xarxa ferroviària barcelonina que es va anar completant amb noves estacions, com Poblenou, inaugurada l’any 1906. Per aquest motiu va sorgir la idea de connectar les estacions amb una línia d’ample ibèric que creuaria la ciutat transversalment. El projecte va ser presentat al govern de Madrid l’any 1912 i exposat a informació pública el 1913, però va quedar paralitzat el 1914 i no va ser recuperat fins molts anys més endavant.

L’any 1922 el projecte va ser recuperat com a futura línia de metro i les obres van començar un any més tard. La línia, prevista en aquell moment de Catalunya fins a la Bordeta, en el tram fins a Sants havia de passar a tocar de les vies de tren i per tant per sota de la casa del número 40 del carrer dels Jocs Florals. Segons sembla l’edifici va ser comprat llavors per fer-lo servir com a magatzem de les obres. L’any 1926, en el context de la Barcelona que preparava l’Exposició Internacional de 1929, el Metro Transversal va ser inaugurat.

Un cop aquest tram va ser inaugurat, l’edifici va ser aprofitat per a les necessitats de la línia. Amb el temps va ser convertit en l’edifici dels treballadors del metro i com a propietat de l’empresa col·lectivitzat durant la Guerra Civil Espanyola per la CNT. Amb la dictadura l’edifici va ser confiscat per la secció sindical del Sindicato Vertical, qui va construir una capella dedicada a la Mare de Déu de Montserrat.

Als anys quaranta la casa es va convertir en la seu social del Círculo Social Metropolitano, una entitat que oferia als treballadors del metro activitats esportives i culturals, com el Orfeón Social Metropolitano. De fet a l’interior de l’edifici van néixer altres projectes com les Escuelas Comerciales Montserrat, una escola per als fills dels treballadors que posteriorment es va traslladar al número 113-119 del carrer de Badal, convertint-se amb el temps en l’escola Cavall Bernat. Molts santsencs recorden com a l’edifici també s’hi va trobar durant molt de temps un dispensari.

Can Vies, fotografia de Carme Illa, 2015
Després d’anys abandonat el 10 de maig de 1997 l’edifici va ser okupat per joves de Sants en protesta per la manca d’espais dedicats per a aquest col·lectiu al barri. La voluntat de canvi social que va moure aquests primers okupants va fer que l’edifici rebés el nom de Centre Social Autogestionat Can Vies, un centre que al llarg dels anys ha sigut bressol de gran quantitat de col·lectius i iniciatives.