divendres, 15 de maig del 2015

La Casa del Rellotge

Casa del Rellotge. Fons: Viquipèdia
Amagada a una de les places més transitades de Sants trobem una masia d’origen medieval, la Casa del Rellotge o Cal Dimoni. Un edifici únic que es va anar modificant al llarg dels anys. Però per entendre aquesta casa cal retornar a l’edat mitjana. El 6 de Juliol de l’any 985 Al-Mansur va saquejar la ciutat de Barcelona. Entre els edificis que van patir saquejos i destruccions es trobaven monestirs com San Pau del Camp o Sant Pere de les Puel·les. La destrucció dels arxius i per tant de les escriptures dels monestirs va generar un terrible maldecap. Calia refer les escriptures i és en aquests documents, que reconeixen els béns i rendes de Sant Pere de les Puel·les, on l’any 991 apareix la primera referència coneguda a Sants. Una petita vila on ja feia anys que existia una església.

El nucli medieval de Sants girava al voltant d’aquest emplaçament, per on també creuava el camí ral, i on es va edificar una torre que, en uns anys convulsos, permetia vigilar el pla. Un edifici que molt probablement va ser propietat de Pere Desplà però que va passar a la història amb el nom d’un dels altres propietaris, la Torre de’n Llull. Una construcció notable on segons sembla s’hi va allotjar Maria de Castella, l’esposa d’Alfons el Magnànim. Però segurament no va ser aquest el darrer nom de la torre, ja que de fet fins al 1868 a tocar de la parròquia hi havia un casal gòtic que llavors es coneixia com la Raqueta. Un nom que segurament estaria fent referència al mateix edifici ja citat abans, la Torre de’n Llull. Però amb la revolució que va tenir lloc aquell any la Raqueta va ser enderrocada, permetent així l’obertura del carrer d’Olzinelles.

Probablement la Casa del Rellotge era la casa dels masovers que treballaven per les importants famílies que van anar habitant aquesta Torre de Sants. Una masia que va funcionar fins ben entrat el segle vint i que l’any 1985 va ser destinada a acollir l’Arxiu Històric de Sants. En l'actualitat, després que l'arxiu fos traslladat a la Seu del Districte de Sants-Montjuïc, l'edifici de la Casa del Rellotge el gestiona el Secretariat de Sants, Hostafrancs i La Bordeta.