dimarts, 5 de novembre del 2013

Sants, 1700

Exposicions, obres de teatre, aplicacions per als mòbils o rutes per la ciutat són algunes de les activitats que servivan per commemorar els 300 anys de la derrota del 1714. De ben segur que l’any vinent serem capaços de situar els escenaris del setge a Ciutat Vella. Però com era Sants? 

L’any 1700 Barcelona era tancada dins les muralles i dividida per la Rambla, una antiga riera. A la banda Besos hi havia barris populosos com la Ribera i a la banda Llobregat el Raval, una ampliació de la muralla on van proliferar els horts i les institucions religioses i escolars. Fora muralles els camps i les masies s’alternaven amb parròquies que tenien la forma jurídica de “Carrers de Barcelona” i que depenien del Consell de Cent.

Sortint de la ciutat pel portal de Sant Antoni un camí seguia per l’actual avinguda Mistral fins al Coll dels Inforcats, a l’actual plaça d’Espanya, on s’encreuaven els camins de Martorell, Sant Boi i el delta del Llobregat. El 1344 es va situar una creu de terme, que posteriorment es cobriria amb un templet. La Creu Coberta va perdurar fins al segle XIX. Des del segle XV i fins al 1715, també s’hi van instal•lar les forques, on els penjats romanien 20 anys. Segons Joan Amades Era tingut com un lloc esgarrifós i ningú no s'hi acostava. 

Entre el 1584 i el 1785 també hi funcionaren el molí Xic i el molí Gran de la Creu Coberta. els dos primers molins de vent de Barcelona. L’antiga carretera es dirigia cap a Sants pel carrer de Sant Crist. Santa Maria, una capella romànica datada el 413, era el centre del nucli, i compartia espai amb el cementiri i la Casa del Rellotge.




Tot i l’existència de dues torres: la Torre de’n Damians, un punt fortificat del castell i la Torre de’n Llull, una torre propera a l’esglesia, Sants era fora de la protecció de les muralles. Per això va ser campament de les tropes durant els molts setges que la ciutat va patir al llarg dels segles XVII i XVIII.



El 25 de juliol de 1713 va començar el setge sobre Barcelona. 40.000 soldats borbònics van envoltar la ciutat acampant, entre d’altres llocs, a Sants. Al setembre del mateix anys es produiria la Batalla de la Creu Coberta, un baptisme de sang per a les tropes d’Antonio de Villarroel. Una operació exitosa però que no va evitar el tràgic final.

Amb la derrota del 1714 el Consell de Cent va desapareixer i va ser substituït per un ajuntament escollit pel govern. Així doncs fora muralles van sorgir  municipis com Sant Vicenç de Sarrià, Sant Gervasi de Cassoles, Sant Genís dels Agudells, Sant Andreu del Palomar i Santa Maria de Sants.