A la darrera festa major un carrer nou va sumar-se a la festa, el carrer Papín. En realitat no era nou del tot, ja que en ell, com en molts d’altres de Sants, ja s’hi havia celebrat la festa molts anys enrere, però si és cert que durant molts i molts anys aquest carrer no va veure sopars al carrer, concerts, bingos o d’altres de les moltes activitats habituals a la festa.
Jo crec que qualsevol esforç que ajudi als veïns a conèixer’s, que serveixi com excusa per contagiar-se empaties i teixir xarxa social val la pena. Però alguns veïns, per sort els menys, descobrir que al seu carrer es faria festa els va molestar. Fins i tot abans de celebrar-se cap acte ja van entrar instàncies a Districte per tal que actués, com el trio de les Azores a Iraq, de forma preventiva. Estan en el seu dret, només faltaria, però la festa carregada d’actes culturals que va preparar la comissió de Papín va deixar-los amb minsos arguments. Quin sentit té doncs aquest article? Vull anar una mica més enllà del que seria una anècdota.
Tal com explica l’Albert Torras, és molt probable que la de Sants sigui una de les festes amb una tradició més llarga de les moltes que tenen lloc a Barcelona i caldria buscar-ne les arrels a l’Edat Mitjana. Si fa tants i tants anys que els veïns de Sants frueixen de la festa, que de fet és un dels emblemes del barri, a què treu cap que a algú no li sembli bé? No són comparables aquests veïns a aquells urbanites que decideixen instal·lar-se a un poble i després d’anys aguantant la vida i el soroll de la ciutat s’indignen per què els campanars de les esglésies de postal tenen campanes i s’atreveixen a fer-les sonar?
Passegeu per aquests carrers i entendreu quina és la clau de tot plegat. Feu el tafaner a les pàgines d’ofertes immobiliàries o sobrevoleu el barri amb el Google maps i tindreu més pistes. Piscines, videoporters i promocions de Nuñez i Navarro ens desvelen el misteri.
Vinyeta de Elpezdigital.com |
Les promocions immobiliàries de les tres darreres dècades han facilitat un canvi en l’ecosistema. Pisos de luxe atreuen nous santsencs luxosos que no necessiten les relacions socials per què creuen tenir garantit tot el que necessiten amb diners. Santsencs als quals molesten fins i tot les festes de Sants, com un dia els molestarà Sants en si mateix. Voleu la resposta? Gentrificació.
Vinyeta de Kaosenlared |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada