dimarts, 14 d’abril del 2015

Tres cartolines pel Centre Catòlic

Avui comparteixo amb tots vosaltres una anècdota que em va fer arribar el company, i referent en això de divulgar la història local, Josep Maria Vilarrúbia-Estrany. Publicada al butlletí de gener - març del Triangle de Sants. 

Avui és 14 de juliol de 1931, vers al migdia. Els xiulets de les fàbriques anuncien la proclamació de la República i els treballadors abandonen les feines per celebrar la notícia als carrers de Sants i Hostafrancs. Poc després republicans i lerrouxistes es dirigiran a l'Alcaldia per penjar la bandera republicana i imatges dels màrtirs de Jaca.



Mentrestant, un home, Francesc Salvat corre a la impremta Porcar, a la carretera. Quan hi arriba hi compra tres cartolines amb els colors de la nova bandera. Un cop ho ha fet, corre de nou, ara a la seu del Centre Catòlic de Sants. Salvat, que és membre de la Junta, penja les cartolines al balcó tot i ser increpat per un soci carlista. Potser per aquest fet anecdòtic el Centre Catòlic sortirà indemne d'aquest episodi transcendent de la nostra història. 


Però amb l'alçament feixista en contra de la República i la posterior revolució del juliol de 1936, el Centre Catòlic serà incendiat i molts dels seus socis perseguits. Com acostuma a passar enmig de situacions de terror com aquestes també es desperten les solidaritats. 

Segons una altra font oral que no va voler que la seva identitat fos revelada, quan els grups d'incontrolats van començar a cercar catòlics pel barri alguns membres de l'Ateneu Enciclopèdic Sempre Avant van ajudar als companys que eren a la vegada socis de l'Ateneu i del Centre, fent desaparèixer els llistats de socis de l'entitat.