dimarts, 10 de febrer del 2015

Alerta Patrimoni #2 - Refugi 722

S'apropen eleccions i això es nota en el volum d'obres que hi ha als carrers de Barcelona. Una bona noticia si signifiquen millores necessàries, però sovint també un maldecap per als historiadors i arqueòlegs, ja que en poc temps es multipliquen les destruccions del patrimoni sense que ni tan sols ens arribi cap noticia.

Avui però, alguns veïns i veïnes de Sants han fet còrrer la següent noticia. "Ha aparegut l'entrada d'un refugi a les obres que s'estan fent al carrer Burgos amb Riera de Tena." Efectivament, aquí teniu la fotografia que ho constata, i que ha penjat a Twitter @AbdulAzrahed

Aquest matí un tècnic del Servei d'Arqueologia ha visitat el refugi i ha confirmat que es tractaria del 722, que consta a Bonaventura Pollés i Burgos. Segons els tècnics el refugi estaria en part enfonsat.

Segons el testimoni dels veïns l’any 2007 el refugi va apareixer en unes obres que es varen fer al carrer. Però pel que comenten els veïns les obres no es van aturar i el refugi es va començar a enderrocar. Aquesta és la segona vegada doncs que apareixen vestigis d'aquest refugi. Però realment qui és el seu estat? Doncs encara ho desconeixem. Segurament es farà un estudi tècnic, però seria desitjable que es faci una tasca de divulgació entre el veïnat, no només un dossier que acabi agafant pols en alguna lleixa. 

El refugi 722

Són diversos els veïns i veïnes que al llarg del matí s'han apropat per veure el refugi descobert, comparteixo una segona fotografia que m'ha facilitat Iria Ríos.


Al carrer Burgos però es van construir més refugis

197-St Baltassar i Burgos
Segons un informe del Districte de l’any 83 consta un refugi a St Baltasar entre Pomar i Andalusia. Es conserva un planol del refugi.

Plano del refugi 197


548-Burgos 59 i 61
L’edifici és nou. Al carrer de Burgos 55 hi havia la seu de l’Ateneu Llibertari de Sants. Per la proximitat al lloc del refugi això ens fa pensar que pugui tindre alguna relació.

653-Riera d’Escuder entre Andalucia i Burgos

Podeu consultar informació sobre els refugis del barri aquí