diumenge, 24 de juliol del 2011

Els noms dels carrers de Sants

Els carrers de Sants no han tingut sempre els mateixos noms, al llarg dels anys, en funció dels colors polítics dels governs els carrers del nostre barri han anat canviant de nom. Avui he volgut publicar aquest llistat que va realitzar Josep M. Vilarrúbia i Estrany per al seu llibre Història dels carrers de Sants.

Al nostre barri cal destacar diversos moments en els quals van canviar els noms de molts carrers. Primer el 1897, quan el poble de Santa Maria de Sants va ser annexionat a Barcelona. Fins al moment els noms dels carrers de Sants indicaven o bé la propietat de la finca o eren noms principalment relacionats amb la religió. El fet que, conjuntament amb Sants, Barcelona va annexionar la resta de pobles del pla, va fer que molts d'aquests noms es repetissin i per aquest motiu es van haver de canviar.

Els anys de la República, a banda de la desaparició dels noms molestos, va portar a una catalanització del Nomenclàtor de la ciutat. Però després de la derrota de la República trobem una nova i extensa neteja dels noms dels carrers, així com una nova castellanització. No va ser fins l'any 1980 que els noms dels carrers van tornar a ser, oficialment, en català, justament l'any en que l'historiador Vilarrúbia i Estrany va publicar el llibre que he utilitzat com a base. Per aquest motiu he afegit una nova columna amb els noms actuals dels carrers, amb la catalanització, els pocs canvis que s'han realitzat i els noms de les dues places que en aquell moment encara no tenien nom, Joan Peiró i Països Catalans.

Finalment només he de dir que el llistat que va realitzar Josep M. Vilarrúbia i Estrany i que he intentat completar i actualitzar inclou molts carrers que actualment pertanyen al Districte de Les Corts, però que fins l'any 1984 eren una part més de Sants. Per aquest motiu, seguint criteris històrics he cregut que era millor mantenir la llista tal i com va ser publicada l'any 1980.

A banda d'aquests petits canvis només he afegit alguna referencia més antiga que he trobat al la pàgina web del nomenclàtor de la ciutat, que us recomano que mireu si voleu descobrir a qui o que recorden els noms dels carrers.

Per les dificultats de penjar una taula extensa a blogger penjaré el document per tal que el pogueu descarregar.

Els noms dels carrers de Sants

2 comentaris:

LA FINESTRA DELS TEMPS ha dit...

Hola

Algú sabria dir on estava el carrer d'Alacant, al barri de Sants?
Gràcies!
fundaciojoanamades@gmail,com

Jordi Amigó ha dit...

Hola,
No es troba la pàgina per a descarregar la tablla dels carrers amb els canvis noms,

Gràcies,
Jordi