dimarts, 12 d’abril del 2011

El dia en que el Sants va derrotar al Barça


De Memòria de Sants

Si en una conversa futbolistica apareix el nom Inter, avui en dia tots pensariem en el club de Milà que juga amb samarreta negra i blava. L'Inter de Milà va ser fundat el 1908 amb disidents de l'altre gran equip de la ciutat, el Milan. Però aquest nom ja era utilitzat molt abans per un altre club més proper a nosaltres, l'Internacional FC, un dels clubs de futbol històrics de Sants, fundat l'any 1901, dos anys després de la fundació del Barça i un any després de la fundació de l'Espanyol. Per a la fundació del Madrid per part del barceloní Juan Padrós encara faltava un any.

Aquest club de seguida es va convertir en un dels principals clubs de la ciutat i va arribar a ser sotscampió de Catalunya les temporades 1903-04 i 1905-06. L'any 1917 debutava amb el club de Sants un noi de 15 anys, format a les categories inferiors, que es convertiria en una de les figures més destacades del futbol a l'estat, Josep Samitier. Ben aviat Samitier va ser fitxat per un dels grans rivals de l'Inter, el Barça, i Samitier feia les primeres passes per convertir-se en llegenda. Any més endavant un altre santsenc seguiria les passes de Samitier, Escola.

L'any 1922 l'Inter, que jugava amb samarreta blanca i amb una estrella blava de cinc puntes a l'alçada del cor, simbol emprat llavors per l'esperantisme, es va fusionar amb un altre club de Sants més modest, el Centre d'Esports una entitat que a la vegada era fruit de la fusió l'any 1917 de dos equips, el FC Gladiator (1908) i el Sporting Club de Sants (1909). La samarreta del nou club, la Unió Esportiva de Sants portaria el blanc del Inter i el verd del Centre d'Esports.

La mateixa temporada en que va neixer la Unió Esportiva de Sants el Barça s'havia proclamat campió de Catalunya i d'Espanya, derrotant entre d'altres equips a la competició catalana a l'Inter per 5 a 2 i per 9 a 0, però encara no havia jugat mai contra el nou club. En motiu de la Festa Major de Palafrugell i per estrenar el nou camp del Palafrugell, el 24 de juliol, UE Sants i FC Barcelona es van veure les cares per primer cop, com va recollir el Múndo Deportivo.

El Barça va jugar amb Bruguera, Conrado, Surroca, Torralba, Blanco, Rodríguez, Piera, Gràcia, Samitier, Mallorquí i Cella i la UE Sants amb Pedret, Solà, Moltó, Helvig, Sancho, Carulla, Rini, Costa, Feliu, Vidl i Oliveres; amb l'arbitratge de Joan Rius. El resultat del partit va ser un 1 a 0 faborable a la UE de Sants, amb gol de Costa. La Unió va poder resistir als atacs dels barcelonistes i mantenir la porteria a 0 en el seu primer enfrontament oficial amb els blaugranes.

Un resultat, i fins i tot un partit, que avui en dia ens sembla inimaginable, amb un Barça omnipotent que ha aconseguit ser un dels clubs més importants del món, potser fins i tot el primer i que ens està acostumant a celebrar títols any rere any. Però potser, de forma col·lateral, aquest èxit rotund també ha comportat que el futbol catala sigui menys ric en clubs d'alt nivell.

En record de'n Joan Castells, un gran santenc que ens va deixar massa jove.


Si voleu més informació sobre la història de la Unió Esportiva de Sants us recomano que llegiu el llibre en el qual he trobat quasi tota la informació d'aquesta actualització

Torra i Badia, Enric. UE de Sants, 75 anys. Editorial Jaume Rius, 1998

4 comentaris:

Agus Giralt ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Agus Giralt ha dit...

El primer partit de la UE de Sants va ser contra l'Europa, que llavors era campió de Catalunya i sotscampió d'Espanya i la Unió Esportiva va guanyar per 2 a 1. La UE de Sants es va enfrontar amb l'Espanyol en el seu segón partit al camp del carrer Industria i el va derrotar per 2 a 3. Llavors es va pactar un nou partit entre els dos clubs catalans que es va jugar al camp del Sants del carrer Galileu. L'equip de Sants va guanyar per 5 a 2. Un mes després de la seva fundació l'equip va derrotar al València dos cops consequtius a casa seva per 1 a 4 i per 0 a 4. La veritat és que com a estrena en la història del futbol espanyol no es podria fer millor, derrotant a l'Europa, l'Espanyol, el Barça i el València.

Unknown ha dit...

Gràcies per recordar en Joan Castells, gran persona i gran santsenc.
IIIII Santssssss

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.