dimarts, 19 d’abril del 2011

Una riera desapareguda, la privatització del sol a Sants

Els espais, en certa mesura, són com les persones: canvien, es modifiquen, desapareixen... De vegades canvia el paissatge humà, el tipus de gent que es mou per aquells escenaris que ja han vist interpretar milers d'històries, d'altres vegades, en canvi, es modifica l'escenari. Es fan edificis nous, es rehabiliten espais antics o de vegades el que canvia és l'ús pel que han estat concebuts aquells edificis. Sobre aquest darrer tipus de modificació al barri tenim molts exemples que han fet millorar les vides dels veïns i veïnes de Sants, la majoria dels quals aconseguits per les lluites dels veïnat.

Actualment podem veure com unes antigues Cotxeres dels tramvies es van convertir en un centre cívic, com la gran fàbrica de la familia Muntadas, la España Industrial ha esdevingut el gran parc central de Sants, com el Vapor Vell ha canviat la seva funció industrial per la de escola i biblioteca, com la fàbrica Serra i Balet és la seu d'un poliesportiu i com Can Batlló i tots els veïns esperen el moment en que la fàbrica esdevingui un espai útil per al veïnat. Avui la història que ens ocupa és un pas invers, com un espai públic s'ha convertit en un espai privat, tancat a la gent i en part, fins i tot, edificat. Estic parlant de la Riera d'Escuder.

Segur que molts veïns i veïnes coneixen la part d'aquest carrer més propera a carretera, la que arriba fins al carrer Socors. I segur que uns quants fins i tot hauran ballat a la festa major, ja desapareguda, que organitzava la Comissió de festes del Triangle d'Escuder, però potser no tants deuen saber que aquest carrer seguia més enllà del carrer Miquel Angel i fins i tot més enllà del carrer Roses.

De fet, en origen, aquest carrer era una una de les moltes rieres que creuaven el pla de Barcelona baixant des de Collserola. Al terme municipal de Santa Maria de Sants en podriem destacar algunes, com la Riera Blanca, que era i és el límit amb Hospitalet o la Riera de Magoria, l'actual carrer Joanot Martorell, el límit de Sants amb Hostafrancs.

Què ha passat per que actualment aquest carrer estigui construit en part i abandonat en la resta de l'espai quan és segur que en origen era una via pública i quan avui en dia podria ser un espai perfecte per a convertir-lo en una zona verda gens envejable a les de les illes de l'Eixample?


La resposta no la sabem, però si mirem planols dels anys 30 i dels anys 50, com aquests que adjunto a continuació es pot identificar encara aquesta via que creuava i pel mig del que avui és una finca. Alguns veïns de la Casa Gran, la finca del carrer Roses, encara recorden haver transitat per la riera i veure el punt en que hi havia l'entrada de l'aigua cap a la claveguera. Com dic aquesta història encara em resulta tot un misteri, però segurament estigui relacionada amb alguna fosca requalificació en els anys 70 aprofitant les obres de construcció del cinturó.

De Memòria de Sants

De Memòria de Sants

De fet a Sants també podem trobar una altra riera, la de Magoria, que en el seu pas al costat de la fàbrica de l'Espanya Industrial, en ple franquisme, l'any 1941, va ser reconvertida en sol industrial de la fàbrica. Uns anys després el director de la fàbrica seria nomenat alcalde de Barcelona.

Seria desitjable descobrir com una riera, un espai públic va ser privatitzat, no només per simple curiositat, sinó per un fet encara més important, per descobrir quins són els sistemes foscos que permetien, i encara permeten, que aquestes coses segueixin passant, per estar una mica millor immunitzats contra aquests tipus i aquestes accions corruptes.

Però encara seria més important poder recuperar un espai abandonat per a la gent del barri, reconvertint-lo en un petit pulmó al cor de Sants. De moment, però, una porta metàl·lica al carrer Roses, rera un dels grans blocs de la rambla Brasil ens segueix privant del que hauria de ser de tots.

Ver mapa más grande

3 comentaris:

Rafel ha dit...

De fet també hi ha una part de la Riera d'Escuder que també va ser engolida. Es tracta del tram que va entre els carrers de Canalejas i Pavia, del qual una part està edificada i l'altra darrere d'una porta metàl·lica al costat de Sant Medir

Agus Giralt ha dit...

Moltes gràcies un cop més Rafel. Sobre aquesta història la veritat és que no en sabia res fins que m'ho van explicar la gent de la Casa Gran.

almarluz ha dit...

Hola Agus, soc nat de Sants, del carrer Galileu i voldria veure fotos antigues de les rieres antigues de Sants (Magoria, Escuder, Riera BLanca, tte. Can Mantega, tte Perales), la seva historia, gracies