dilluns, 5 de juny del 2023

Ordint la trama, 110 anys de la Vaga de la Constància

Transcorre la matinada del 29 de juliol del 1913, un dimarts. Ens trobem a la Bordeta, a la fàbrica de filats Hervás i Prat una indústria especialitzada en caps per a la navegació. El cel fosc es comença a tenyir de tons vermellosos, i és que són les 5’30h, quan el torn de matí de la fàbrica es prepararia per entrar, però avui no serà així. Les treballadores deixen els tallers i a partir d’aquest moment l’acció segueix al carrer. Les assemblees, els piquets i els mítings es succeeixen. 

La petita espurna que ha pres en aquella fàbrica de la Bordeta, en poques hores, es començarà a escampar per Barcelona i pels pobles, viles i ciutats industrials de tota Catalunya, és l’inici de la vaga de la Constància del 1913, una mobilització que impulsaran milers de filadores i teixidores. Si parem l’orella podrem sentir les veus de les dones i les seves reivindicacions. Setmanes enrere les treballadores de diverses fàbriques de la Bordeta van començar a reivindicar que es complissin els horaris de les jornades nocturnes. Tot i que des del 1900 ja existien regulacions els patrons ni els patrons les compleixen ni les administracions les fan complir, com també passarà amb el treball infantil.

Així les dones es veuen condemnades a interminables jornades nocturnes a les que hauran de sumar la feina diària que fan a casa. Però quan les treballadores de la Bordeta no van poder més i van reclamar que es complissin els seus drets, els que recollien fins i tot les lleis, van ser acomiadades. Les dones no es van aturar i van visitar al governador civil per explicar la situació. Però tot i que aquest els va donar la raó la resposta dels amos va ser tancar els torns de nit, deixant a totes les treballadores sense feina. Aquest és el punt de no retorn, sense alternatives possibles, davant la intransigència dels patrons i les promeses buides de l’administració a les dones només els hi queda la lluita.

Des de fa mesos que al sindicat l’Art Fabril i Tèxtil de Barcelona, La Constancia, que aplega filadores i teixidores havien començat a organitzar aquesta lluita, per aconseguir augments salarials, el respecte dels horaris nocturns i del treball infantil, així com el reconeixement del sindicat. L’arrencada de la vaga a Sants serà l’inici d’una lluita que s’allargarà durant més de sis setmanes i que farà visibles a les dones que lluiten: organitzant piquets, negociant amb les autoritats; prenent la paraula als mítings al crit d’Energia i Constància. I que es mantenen fortes tot i que hagin de veure com els càrrecs del propi sindicat els segueixen ocupant els homes. 

Tot i que la Vaga de la Constància ens deixarà imatges èpiques com la manifestació de dones en silenci pel centre de la ciutat, descrita a Solidaridad Obrera com La sangre roja invadía silenciosa, solemne las Ramblas; i també resultarà fonamental per entendre les grans fites del moviment obrer català, com el Congrés de Sants i els sindicats únics o la Vaga de la Canadenca i la conquesta de les 8 hores;  ha sigut un conflicte poc reconegut. Per aquest motiu enguany, aprofitant que es commemoren els 110 anys de la Vaga de la Constància, entre la Universitat Lliure a Sants i Memòria en Moviment, a La Lleialtat Santsenca, hem organitzat Ordint la trama, unes jornades per donar a conèixer el fet. 


Programa

- Del 6 al 23 de juny—Exposició sobre «La Vaga de la Constància»

De dilluns a divendres de 10 a 21 h i dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 21 h

- Dijous 15 de juny, 18.30 h —Xerrada per rememorar el 110 aniversari de la Vaga

Amb les historiadores Dolors Marin Silvestre i Laura Vicente Villanueva.

- Dissabte 17 de juny, 19h —Ruta pels escenaris de la Vaga a Sants


La xerrada i la ruta comptaran amb intèrpret LSC (Llengua de Signes Catalana) a mans de l’associació Més Accés.

Aquesta ruta forma part del cicle de passejades per la història de Sants de maig/juliol del 2023. Podeu consultar tot el programa aquí.