dijous, 15 d’octubre del 2020

Quarta temporada d 'Enregistrem la memòria

Ara fa 10 anys, el 2010, arrencavem conjuntament amb Sants 3 Ràdio i el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, Enregistrem la memòria. Un projecte de recuperació de la memòria oral de les nostres àvies i avis. Ja fos a l’estudi de la ràdio, al campanar de Sant Medir, gràcies al suport tècnic de l’Oleguer Forcades i del Jordi Lozano, que ens van ensenyar com fer anar els equips o editar audio; o bé gravadora en mà voltant els barris amunt i avall, colze a colze amb la Pepita Gàlvez, vàrem tenir l’oportunitat de realitzar desenes d’entrevistes a persones que tenien uns records únics per compartir amb tothom.

El primer any vàrem tenir l’ocasió d’entrevistar a persones que eren nens i nenes quan va tenir lloc la Guerra d’Espanya. Vàrem poder recollir testimonis de la revolució, de la construcció de refugis antiaeris, dels bombardejos de l’assalt als magatzems de menjar de Magòria i de l’entrada dels feixistes a la ciutat. Fets històrics vistos des dels carrers dels nostres barris i amb ulls de nens i nenes. 

El nostre micro va copsar les veus de persones que ens parlaven de la fam, però també de les festes majors, del treball tèxtil a les fàbriques i sobretot, d’una forma de viure diferent, més humana, quan els veïns i veïnes d’un mateix bloc, o fins i tot carrer, compartien el poc que tenien, s’ajudaven els uns als altres, pujaven i baixaven a les cases alienes a escoltar els serials de la ràdio i sobretot, acabada la jornada, petaven la xerrada amb les cadires al carrer. Amb aquestes gravacions vàrem editar 15 programes monogràfics d’una durada d’entre 15 i 25 minuts que, amb petites contextualitzacions, permeten descobrir espais que ens són quotidians amb uns altres ulls.

A la segona temporada vàrem decidir ser proactius, i en paral·lel a les persones que contactaven per que volien compartir amb nosaltres les seves vides, vàrem anar a buscar aquells temes que pensàvem que eren d’interès i que calia deixar registrats. Així varem recorrer la carretera de Sants i la Creu Coberta fent entrevistes entre alguns dels negocis familiars més antics dels nostres barris. D’aquesta manera vàrem tenir l’oportunitat de recollir el testimoni de negocis familiars, alguns dels quals, malauradament, desapareguts com Joguines Milà o bé la cistelleria Siscart.

També vàrem decidir reconstruir la memòria d’algunes de les grans lluites veïnals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta. Lluites que ens han deixat conquestes com la plaça de Sants, les Cotxeres de Sants, l’Espanya Industrial o Can Batlló entre moltes altres. Espais que no existirien sense la el compromís, entre d’altres, del Centre Social de Sants. Per fer-ho vàrem tenir el privilegi de parlar amb alguns dels protagonistes d’aquesta història, entre els quals amb el Josep Xarles. 

La tercera temporada del programa va començar l’any 2014. En aquest cas vàrem girar la mirada especialment a algunes de les entitats de Sants, com per exemple l’inici dels Castellers de Sants. També varem tenir l’oportunitat d’escoltar les veus d’agitadors culturals tan importants com el Martí Olaya o també la de Josep Espinàs, qui va ser regidor de Sants-Montjuïc. Però també, gràcies a testimonis com el de la Teresa Tolos, vàrem descobrir en veu d’un testimoni directe, que significava treballar a una gran fàbrica com Can Batlló

L’any 2015 vàrem començar a enregistrar entrevistes per la quarta temporada del programa. Aquest any vàrem decidir centrar-nos en la Bordeta, i molt especialment en la interessantissima història a l’entorn de Sant Medir i dels projectes que des de la parròquia van arrencar: el teatre, el bàsquet, la coral o l’escola. De la mà del Manel Subirà, vàrem descobrir l’inici de l’escola Proa. Però per complicacions vitals i laborals tant meves com de la Pepita aquesta temporada es va quedar penjada, a mig editar. 

Ja treballant a La Lleialtat Santsenca vàrem tenir l’ocasió d’acollir el projecte de l’Àlbum Familiar del Barri, un projecte impulsat per l’arxivera especialista en fotografia, Susanna Muriel. Amb les entrevistes del projecte es van poder enregistrar 10 petits capítols que també es van emetre per Sants 3 Ràdio i que es complementen perfectament amb els programes d’Enregistrem la Memòria.

Però teniem un deute amb tots els veïns i veïnes que entre els anys 2015 i 2016 ens havien deixat el seu testimoni, així que, tot i que amb uns quants anys d’endarrereiment, calia fer un esforç per acabar l’edició dels darrers 21 programes de la temporada que es va quedar penjada i per fi ho hem pogut fer. Podreu escoltar els nous programes d’Enregistrem la memòria a Sants 3 Ràdio (103.2 FM) els dissabtes a les 10 del matí i els dimecres a les 20:30h o a la plataforma Ivoox. 

Una tasca que, després de deu anys, ens ha deixat un important arxiu sonor sobre la memòria oral de Sants, Hostafrancs i la Bordeta des de la Segona República a l’actualitat. Prop de 90 anys de records guardats gràcies a la ràdio. Memòries que, en èpoques com les que vivim, es fan més necessàries que mai.